субота, 27. април 2013.

Shannon McNally - Small Town Talk




Bobby Charles Guidry, jedan je od sinova Luizijane, otac swamp popa, rođeni Kejdžun koji je odrastao na tradicionalnom zvuku francuskih doseljenika, kantri pesmama Hanka Williamsa i bluzerskom sentimentu južnjačko-kreolskog pogleda na svet. Baš taj Bobby je ostavio čovečanstvu i ljubiteljima ove muzike neprocenjive bisere od pesama, koje su izvodili mnogi poznati i manje poznati apostoli rokenrola, soula, bluza, R&B-a i kantrija. Počev od Bill Haleya & His Comets, Fatsa Domina i Ray Charlesa, preko Clarence “Frogman” Henrya i Joe Cockera, do Shannon McNally koja je uz pomoć Dr. Johna snimila ovaj vanserijski cover album po imenu “Small Town Talk” koji je u celosti posvećen Bobby Charlesu.


  "Small Town Talk" je inače pesma koju su napisali Bobby Charles i Rick Danko iz grupe The Band, a koja u izvedbi Shannon McNally zvuči sveže i podseća nas na vremena kada su pisane najlepše stranice dvadesetog veka. Na albumu se nalazi 14 pesama među kojima su pored gore pomenute i “Street People”, “I Don’t Want To Know”, “But I Do” (moja omiljena), “Cowboys and Indians”, “Save Me Jesus” , “Smile” itd…Meni je takođe posebno zanimljivo eksperimentisanje Dr.Johna, nekrunisanog kralja New Orleansa, i njegova saradnja sa novom generacijom američkih muzičara. Njegov prošlogodišnji album je producirao Dan Auerbach iz sastava The Black Keys, a na ovoj ploči sarađuje sa prelepom i neviđeno talentovanom Shannon McNally, Lutherom Dickinsonom, Derekom Trucksom, što me podseća na priču o brižnim očevima i njihovoj deci, svesti o duhovnoj vertikali i tradiciji koja se prenosi sa kolena na koleno. Koliko je Dr.John svojim iskustvom i mudrošću pružio njima, toliko su mu oni uzvratili novom energijom. Do razmene je definitivno došlo i to zahvaljujući pesmama Bobbya Charlesa koji ih, verujem, posmatra iz šarenog sela dok sa Levonom Helmom i Warenom Zevonom ispija rajski burbon kakav južnjaci nisu nikada videli, ni probali.

2 коментара:

  1. ti beše nisi gledao treme? razveselilo bi te prilično http://www.imdb.com/title/tt1279972/

    donosim ti sledeći put, imam ga negde. nadam se da ćeš točiti burbon, jednu od retkih stvari na zemlji zbog kojih raj može da sačeka :)

    ОдговориИзбриши
  2. nisam gledao. donećeš mi. naći će se neki burbon. :)

    ОдговориИзбриши