недеља, 24. август 2014.

Nik Nolti - Životna lekcija za svakog filmofila





Tamo negde, krajem osamdesetih, kada svet još nije bio preplavljen velikim tehnološkim inovacijama, internetom, danloudovanjem i ostalim korisnim koještarijama, bio sam ubeđen da su video-rekorderi i VHS kasete vrhunac onoga što nam tehnika može ponuditi. Video klubove sam doživljavao kao nova svetilišta i potrudio se da preko letnjeg raspusta nađem posao u jednom, kako bih mogao besplatno da gledam filmove. To sam i učinio. Svako od nas je u to vreme imao svoje omiljene glumce i heroje. Klint Istvud, Robert De Niro, Džek Nikolson i Al Paćino su već predstavljali opšte mesto u ukusu jednog filmofila. Tragali smo za onima koji su pomalo skrajnuti, a koji ni po čemu ne zaostaju za svojim kolegama koji su već ovenčani brojnim priznanjima, slavom i ljubavlju fanova iz svakog kutka planete Zemlje. Od nekoliko njih, koji su se nalazili na mojoj listi, prednjačio je Nik Nolti.


Rođen je 8. februara 1941. godine u Omahi, Nebraska. Kao klinac je želeo da postane profesionalni igrač američkog fudbala, i posle završetka srednje škole, pokušavao je na sve moguće načine da upiše neki koledž kako bi se preko fudbalske stipendije dokopao i obrazovanja. Promenio je nekoliko koledža u Arizoni i Južnoj Kaliforniji, pravio raznorazne gluposti, igrao basket, bejzbol, radio u fabrici piva, otkrio čari alkohola, ali ujedno i lepotu umetnosti. Čitao je knjige i gledao filmove. Međutim, njegova nemirna priroda mu nije dala mira i umalo nije zaglavio dugogodišnju robiju zbog prodaje falsifikovanih isprava. Opšte je poznato da je do 2003. godine bio sklon skandalima zbog zloupotrebe alkohola i drugih opojnih supstanci. Kao svaka živa duša, shvatio je da čovek bez poroka nije čovek. S obzirom da svevišnji voli grešnike velikog srca, sudbina ga je odvela na daske koje život znače u čuveni teatar Paseda Playhouse, a potom u glumački studio Stele Adler u Los Anđelesu. Od 1969. do 1975. je igrao nezapažene epizodne uloge na televiziji, ali sreća mu se osmehuje već naredne 1976. godine kada je briljirao u TV seriji Rich Man, Poor Man. Tada mu je karijera krenula uzlaznom putanjom, koju je strpljivo, sa usponima i padovima, gradio do današnjih dana. 


Imajući u vidu da je Nik Nolti autentična ljudina pravog holivudskog filma, harizmatičan, istovremeno sirov i nežan, talentovan i jedan od onih koji rade za kameru, a ne kamera za njih, teško je izdvojiti u kojim je ulogama bio veći od samog Nika Noltija. Meni se po prirodi stvari i ličnim afinitetima prvo nameću Hilovi filmovi 48 sati, Još 48 sati i Ekstremna predostrožnost, zatim komedija Pola Mazurskog Klošar sa Beverli Hilsa, zatim potcenjeni Zbogom kralju Džona Milijusa, Princ plime Barbre Strejsend, Rt straha i Životne lekcije (New York Stories) Martina Skorsezea, Lorencovo ulje Džordža Milera, Potpuni obrt Olivera Stouna, Na ivici razuma Pola Šredera, Ratnik Gevina O' Konora.


Ukoliko se sećate njegove uloge slikara u Skorsezeovoj epizodi Životne lekcije iz omnibusa New York Stories, Nik Nolti je tu pokazao da ume da bude i rokenrol intelektualac, iako je to privatno odavno postao. Hoću reći, da ovaj čovek nije samo šerif, pandur, klošar, taf-gaj, već neko ko svojim značenjem nesumnjivo pripada planetarnoj pop kulturi, isto onoliko koliko joj pripadaju Marlon Brando, The Rolling Stones, Šarlota Rempling ili Serž Gejnzbur.

10 коментара:

  1. Odličan tekst Jorgo! Nastavi sa čuvanjem pravog Holivuda od zaborava.

    Zaza G.

    ОдговориИзбриши
  2. Under Fire iz 1983-e, mozda njegova najbolja uloga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gledao sam davno. To je onaj sa Džinom Hekmanom? Sećam ga se kroz maglu. Repriziraću! Hvala

      Избриши
  3. tako je jorgose, voliš ratnika, kažu da tu nik nije ni glumio, igrao je samog sebe :) dodajem mulholland falls lija tamahorija a dobar je i u tv seriji "sreća", koju ti toplo preporučujem. otkazana posle prve sezone a skoro sve su proverene face.

    i mnogo ti dobro idu ove romansirane biografije

    ОдговориИзбриши
  4. Noltika?. Pamtim ga iz metuzalemske serije "Bogati i siromasni" koje se davno nekada davala u SAD. Tada su jos i Ameri pravili serije po literaturi, a ne sitkome i ostale mozdane udare. Tako je i poceo. Sledbenik Klinta, ali ko njega moze da sledi zaista?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Klint je veliki, ali moramo i sledbenike da potapšemo po ramenu jer zaslužuju. Nego Skaramuše, ti si mi pored Keruaka, Anamneze i Ves bio veoma drag filmofil i voleo sam tvoje postove.Citirao sam te čak u nekim svojim postovima. Sjajno si analizirao velike autore poput Bergmana, Bertolučija, Linča, Trira. Gde mogu sada da te čitam?

      Избриши
  5. ja sam, kao i Anamnesis, nestao negde.napravio sam pauzu kao i ona..cekam da se opet skupimo :)

    u međuvremenu citam, pa sam navratio...bilo bi dobro opet pisati o filmu i knjigama...kao sto je to ovde slucaj..

    uzgred, ova Noltova serija se zvala "Bogatas i siromah", a ne kao sam gore pogresno napisao, i bila je mnogo bolja od banalnog naslova..mislim da je rađena po literaturi..mozda Šo ili nešto tako...

    ОдговориИзбриши