уторак, 15. јун 2010.

Odisejevo poslednje putovanje - Bekim Fehmiu R.I.P

Nema više ni Bekima. Balkanski Belmondo je otišao onako kako je želeo. Lični izbor uvek treba poštovati. U njegovoj životnoj priči sažeta je sva tragedija ovog prostora koja se po pravilu uvek završavala pucnjem. Džaba što se sada svega prisećamo, i što će se danima po raznoraznim novinama razvlačiti nekrolozi o najvećem domaćem glumcu, (kojem je čak i besmrtni Džon Hjuston rekao "You are good son!") kada niko neće priznati da je Bekim Fehmiu zapravo "umro" 1987.godine kada se povukao iz javnosti protestujući tim činom zbog širenja mržnje među Srbima i Albancima. Od tada se desilo mnogo ružnih stvari koje su unesrećile brojne ljude sa ovih prostora. Pobednika nema. Žrtvi koliko hoćeš.

Svaki čovek u onoj Jugoslaviji, koji je dobar deo svog života proveo u bisokopu, znao je da je Bekim Fehmiu prava filmska zvezda. Igrao je sa Klaudijom Kardinale, Avom Gardner, Irenom Papas, Šarlom Aznavurom, Ernestom Borgninom, Kendis Bergen. Igrao je čak i Odiseja, i to baš onog kojeg je čekala Penelopa. Ipak, najveće uloge je napravio u balkanskom blatu kojem je pripadao srcem i dušom. Krv na rukama Belog Bore u Petrovićevim "Skupljačima perja" simbolizuju ludilo jednog podneblja o kojem danas "pevaju" Fatih Akin i Milčo Mančevski. 


 U mom sećanju će Bekim Fehmiu zauvek ostati onaj vaspitač Žarko iz "Specijalnog vaspitanja". Tu je bio sjajan. Bez preterivanja, veći od Belmonda. Takvu harizmu su po pravilu imale samo ljudine kojima je detinjstvo zabeleženo na crno belim fotografijama. Danas više nema takvih. Mi, deca kolora smo previše "nežni" da bi postojali onako kako je postojao Bekim Fehmiu. Srećan put Maestro!

5 коментара:

  1. Stvarno, bez preterivanja - bolji od Belmonda!
    Bila je i jedna TV drama, nažalost ne sećam se imena, u kome Bekim glumi osuđenika kome u posetu dolazi majka koja ga je ostavila kad je bio mali. Majka je Milena Dravić, i oboje su od svojih likova napravili genijalne glumačke bravure.
    U svom romanu "Blistavo i strašno" blistavo je predstavio vreme u kome živi a koje je strašno.

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam čitao "Blistavo i strašno". Želeo sam na jednom sajmu da je kupim svojoj ženi na poklon jer je Bekima uvek smatrala za glumčinu i frajerčinu, ali je nisam tada našao. Naći su je u nekim antikvarnicama ili kod uličnih preprodavaca.

    ОдговориИзбриши
  3. Ako je ne nađeš, daću ti, ali je vrati.
    Knjiga je kao i on - smirena ali puna snage, nabijena emocijama a bez teatralnosti.
    Svedeno štivo za sladokusce.

    ОдговориИзбриши
  4. Ne postoji bolja verzija "Odiseja" od one sa Bekimom i Irenom Papas kao Penelopom. To je bila serija i po. Bio sam klinac i cijele sedmice smo po školama pričali o nastavku i novim epizodama. Postoje ljudi koji glume samom pojavom. Tako je glumio Bekim Fehmiu.

    ОдговориИзбриши