понедељак, 28. новембар 2011.

Udaljeno predgrađe - Sam Garbarski (2010)


Ovo je jedan zanimljiv francusko-belgijski film, koji je rađen prema japanskom manga stripu Jira Tanigučija. U pitanju je jedna lepa i topla priča koja tematski obrađuje povratak rodnom gradu, detinjstvo i pokušaj rekapitulacije svih događaja koji su na duši jednog čoveka ostavili neizbrisive tragove i negde ga odredile kao umetnika koji se ostvario kao autor stripova u francuskoj prestonici. Posle jednog comics salona koji se održavao u unutrašnjosti, igrom slučaja ili sudbine, pedesetogodišnjeg Tomasa, posle mnogo godina, put navodi u grad u kojem je odrastao. Prilikom posete grobu svoje majke, Tomas gubi svest i budi se kao petnaestogodišnji dečak. Ubrzo shvata da trenutno stanje nije san i da se vratio u prošlost. Ponovo će sresti oca koji ih je napustio jedne noći i zauvek nestao.

Garbarski nam ne priča ništa novo, ali nam jednu večnu temu o povratku u rodni grad iz kojeg smo nekada pobegli, toliko puta ispričanu u književnosti, drugim filmovima i kantri rok pesmama, priča na jedan osoben način koji sadrži izvesnu dozu sentimentalnosti i patosa koja je neizbežna u ovakvim pričama. Podvlačenje crte, svođenje računa i ponovno pronalaženje sebe. Dramaturški je pristojno sveden, likovi su dovoljno razrađeni i ne ostavljaju prostora za glumatanje. Leo Legrand/mladi Tomas i Paskal Gregori/stari Tomas su maestralno odigrali svoje uloge, dok je kamera verno uslikala pejzaže francuske provincije gde Bog nije štedeo svoj talenat kada je stvarao to parče zemlje.

Film nije remek delo, niti je nešto što će ostaviti neizbrisiv trag u svremenom francuskom filmu, ali s obzirom da dolazi sa prostora koji je poslednjih petnaest godina filmski totalno nezanimljiv, morao sam da se osvrnem i napišem nešto o njemu. "Udaljeno predgrađe" je sitno zrno žita u silosu kukolja i zato zaslužuje opisani osvrt.

9 коментара:

  1. Djordje jebemu Jiro Taniguchi a ne Djiro... ubicu te... I Distant Neighborhood je jebena stvar da bi napisao prema japanskom manga stripu ... pa cija da bude manga ... kineska...

    ОдговориИзбриши
  2. ali ajde da ne cepidlacimo evo ti pa proveri kakvo su jebeno ludilo mange
    1. jiro taniguchi + baku yumemeakura ''summit of gods''
    2. navedeni ''distant neighboorhood''
    3. keiji nakazawa ''barefoot gen''
    a tek kad otkrijes da se manga cita ''unazad'' uh... pravi kulturoloski sok... ali tebi to i treba...

    ОдговориИзбриши
  3. a yuki urshibara??? aaaaaaa mushisi....

    ОдговориИзбриши
  4. Anonimni,

    Moje poznavanje stripa je površno. Nešto malo američkog undergrounda i Marvel. Sve ostalo, pa i manga, potupna su mi nepoznanica. Hvala ti na ovim informacijama i preporukama. A Điro će biti prekršten u Yiro.:)

    ОдговориИзбриши
  5. Ti i dalje ne znas ko je anonimni... nemam nalog sve sam izbrisao...

    ОдговориИзбриши
  6. djordje djordje necu da ti kazem pogadjaj bas me zanima koga od mase ljudi koje poznajes smatras najboljim poznavaocem mangi (stripova)... i da znas da necu da se naljutim ako pogresis...

    ОдговориИзбриши
  7. Ne znam za mangu Aćime, ali znam da si znao sve o svim mogućim stripovima.;)

    ОдговориИзбриши
  8. hahahaha bravo care bravo sampione legendo... biraj mesto i vreme... ali tek u narednoj godini...

    ОдговориИзбриши