четвртак, 24. јул 2014.

Jangovo svedočenje ljubavi, istine i slobode



Pre nego što smo se uputili drumom ka Pešti i Beču, morali smo dobro da se naoružamo. Mare je spakovao dosta muzike. Nekog kantrija, blugrasa, par albuma od Stiva Erla i Rajana Adamsa, poslednji Pixies i još par noviteta. Sve smo to preslušavali, kako bi nam put prošao brže i zanimljivije, ali to je bila samo priprema za glavni obrok veličanstvenog rokenrolerskog doživljaja koji je nas je sačekao u Beču. Dugo čekani i najzad dočekani koncert Nila Janga i njegovog benda Crazy Horse. 

Pošto smo ušli u prestonicu nekadašnjeg austrougarskog carstva, i to baš u vreme kada se obeležava godišnjica velikog rata, sve vreme su mi na umu bile reči mlado bosanaca koji su poručili: „Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu.“ Te večeri, svi mi koji smo se našli u Štadhale areni nismo mogli nikoga da uplašimo. U neku ruku bili smo srećni što smo tu gde jesmo, ali u skladu sa aktuelnim događajima, mi smo uplašeni i zabrinuti pevali o ljubavi i samo ljubavi, zajedno sa Nilom Jangom i ekipom starih lisaca, dok su “sjene“ ratnih odjeka iz Ukrajine, Izraela i Palestine polako počinjale prividno da blede pod distorziranim solažama. Probudile su se hipijevske duše. Da li je (i dalje) moguće muzikom promeniti svet?! Možda i nije, ali nikada ne treba odustati. Neka bude i sizifovska rabota, pa kud puklo da puklo. Moraju znati da i dalje postojimo. Nil Jang bi bio dobar ortak sa Principom. Siguran sam! I jedan i drugi su tragali za istim stvarima. Metodologija i vremenski kontekst su drugačiji, ali suština je ista. Ljubav, istina i sloboda!


Nikada nemojte smetnuti sa uma da je Nil Jang napisao stihove "It’s better to burn out than to fade away".
O koncertu je detaljno sve napisao Skočajić.


2 коментара:

  1. Još detalja, još! :)

    Uzgred, nije Gavrilo autor te rečenice, nema taj citat veze sa njim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se budemo videli na kafi ispred Beopolisa prepričaću ti ostatak. Nil Jang mi je pored Springstina bio jedna od najvećih koncertnih želja. Vredelo je čekati i dočekati. :)

      U pravu si autor je Marko Perin. Upravo sam pročitao tekst Muharema Bazdulja. Pomislio sam da nije u pitanju neko podmetanje od strane kružoka koje ga predstavlja kao teroristu. Hvala ti. Ispraviću i u samom tekstu.

      Избриши