недеља, 10. јул 2011.

Ex Yu filmovi po izboru Jorgoslovlja

Skoro me je jedan prijatelj pitao, znajući za moju sklonost ka pravljenju raznoraznih listi, zašto do sada nisam okačio listu domaćih filmova koji su me (nas) menjali i koje bih bez blama preporučio bilo kojem filmofilu iz belog sveta. S obzirom da se domaćim filmom u mom sazrevanju smatralo sve što se snimalo na prostoru Ex Yu, opredelio sam se za listu filmova pre raspada Jugoslavije. Osim toga, ovaj kriterijum je suštinski i jedini mogući kriterijum, iz prostog razloga što se posle raspada nije dogodilo ništa značajno u garsonjerama-kinematografija bivših država. Čak su i autori koji su nekada važili za autoritete i gorostase počeli da snimaju filmove koji nisu mogli da dobace do njihovih dela iz vremena pre raspada države. Zato je ovo još jedna lična lista koja spaja nepomirljive estetike različitih autora. U pitanju je čist bioskopski hedonizam, i u svakom slučaju, lista koja nikome neće škoditi.

1. Kapetan Leši - Žika Mitrović (1960)


2. Kad budem mrtav i beo - Žika Pavlović (1969)


3. Praznik - Đorđe Kadijević (1967)


4. Buđenje pacova - Žika Pavlović (1967)


5. Rani radovi - Želimir Žilnik (1969)


6. Mlad i zdrav kao ruža - Jovan Jovanović (1971)


7. Nevinost bez zaštite - Dušan Makavejev (1968)


8. Buba šinter - Milan Jelić (1971)


9. Majstor i Margarita - Aleksandar Saša Petrović (1972)


10. Okupacija u 26 slika - Lordan Zafranović (1978)


11. Nacionalna klasa - Goran Marković (1978)


12. Ko to tamo peva - Slobodan Šijan (1980)


13. Majstori Majstori - Goran Marković (1980)


14. Ritam zločina - Zoran Tadić (1981)


15. Maratonci trče počasni krug - Slobodan Šijan (1982)


16. Dečko koji obećava - Miloš Radivojević (1981)


17. Sjećaš li se Dolly Bell - Emir Kusturica (1981)


18. Variola Vera - Goran Marković (1982)


19. Živeti kao sav normalan svet - Miloš Radivojević (1982)


20. U raljama života - Rajko Grlić (1984)


21. Otac na službenom putu - Emir Kusturica (1985)


22. Davitelj protiv davitelja - Slobodan Šijan (1985)


23. Već viđeno - Goran Marković (1987)


24. Lepota poroka - Živko Nikolić (1988)


25. Gluvi barut - Bato Čengić (1990)

6 коментара:

  1. "Ko to tamo peva" stavila bih na prvo mesto, a i "Oficir s ružom" i "Tito i ja" mogli su negde da se uture. Uglavnom se slažem s listom, po mom je ukusu.

    ОдговориИзбриши
  2. Ako Miljo, filmovi nisu vrednosno poredjani, vec po godishtu, pa svako neka bira poziciju i nek doda još po koji po svom izboru. Setio sam se i ja još nekih naslova, ali već bih morao da širim listu.

    ОдговориИзбриши
  3. Већим дијелом се слажем са Вашим избором, пар филмова је сигурно заслужило да се такође нађе на листи, као нпр. Скупљачи перја, Обруч, Кудуз, Јована Лукина, Бештије, Чудо невиђено, У име народа... Мислим да је бивша кинематографија заслужила једну опширнију листу – ТОП 50, наравно неки режисери би на њој били више пута заступљени...

    Поздрав!

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdrav Miroslave i dobrodošli na Jorgoslovlje!:)

    Da, stavio bih i ja Skupljače perja na širu listu, ali recimo Kuduza ne volim, a ne volim ni druge filmove Živka Nikolića, osim Čuda...nekako mi nisu filmični...Meni je, moram priznati, i češka škole nefilmična ali tu me je prilikom izbora radio sentiment...Lično najviše volim Žiku Pavlovića,Slobodana Šijana i Mišu Radivojevića.

    ОдговориИзбриши
  5. Ja bih na listu stavio tesnu kozu ona je najbolji film svih vremena.

    ОдговориИзбриши
  6. Moji kriteriji? Stil, emocija, scenario, fotografija...I STAV o necemu. Bjese mnogo dobrih flmova..Izdvajam po sopstvenom adrenalinu:

    Tri, /Petrovic/; Dom za vesanje /Kusturica/; Žena s krajolikom /Matić/, Breza /Babaja/, Testament /Zafranovic/; Ko to tamo peva /Šijan/; Zaseda /Pavlovic/; Samo jednom se ljubi /Grlić/; Mali vojnici /Čengić/; Poseban tretman /Paskaljevic/; Ritam zločina /Tadic/; Ljubavni slučaj službenice PTT-a /Makavejev/; Variola Vera /Marković/; prvih sat vremena filma "Gospodin Goluža" (Nikolić); Mlad i zdrav kao ruža (Jovanović)...

    ОдговориИзбриши