петак, 8. фебруар 2013.

O jagodama i krvi




Uvek sam se ložio na šezdesete. Kada bi me neko pitao gde bih voleo ponovo da se rodim i koju bih epohu izabrao za sazrevanje, rekao bih mu kao iz topa – Amerika šezdesetih. Naravno, pod uslovom da ne živim u nekoj teksaškoj vukojebini, ili nekom mraku biblijskog pojasa gde caruju WASP primitivci i ostali „beli ološ“ likovi, već u nekoj metropoli gde bih mogao da upišem neki fakultet i upoznam onaj fini-ludi svet koji je čitao Markuzea, Hakslija i Sartra, slušao Lenona, Grejtful Ded, Krozbija-Stilsa-Neša i Janga, protestovao protiv rata i sanjao o tome da planeta zemlja može postati pristojnije mesto nego što jeste. Vreme u kojem je društveni život imao spiritualnu, seksualnu i političku dimenziju.
Jeste, bilo je među njima mnogo onih koji su kasnije postali deo sistema, poput Džerija Rubina, Bila Klintona, loše naduvanih novinara Rolling Stonea, i drugih ex-hipija koji su postali japiji, i tačno je da su oni usrali ovo parče univerzuma i gurnuli nas u matrix lonac u kojem se kuvaju naše bedne egzistencije. Međutim, u celoj toj priči, kojoj se moji drugari pankeri sa dozom cinizma nepravedno podsmevaju, bilo je sjajnih likova koji su ostali dosledni. Takav je bio Ebi Hofman, takav je Džon Sinkler.



Repect za Ebija i Džona! Ovaj mali post je samo jedan osvrt na ljude koji su sanjali i koji su bili iskreni u jednoj dobroj priči koja nikada nije uspela da se realizuje. 






8 коментара:

  1. i mene kada bi ponovo pitali gde bi ponovo volela da se rodim, opet bi izabrala svoju brdovitu bosansku Krajinu. I za sazrevanje. Sa sve opet cuvanjem krava i monofaznom strujom, bez radija i puno slobode.

    ОдговориИзбриши
  2. ja kada bih birao godine za sazrevanje, to bi bile 20-30 prošlog veka.
    šezdesetih je praznina već bila dominantno stanje, ovi su samo bili prvi koji su to prepoznali pa su krenuli da zapomažu. jesu se čuli glasno, ali tako odjekuje i prazna soba ili zveči prazna konzerva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 20-30 prošlog veka ali samo u Parizu sa Pikasom, Gertrudom Stajn, Hemingvejem, Dalijem, Bretonom...

      Избриши
  3. ja bih pre sa orvelom da budem "niko i nista u parizu i londonu"

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. mislim, ako vec ne bi bio sa ovom ekipom

      http://en.wikipedia.org/wiki/The_White_Spider

      Избриши