четвртак, 6. септембар 2012.

Young Adult - Jason Reitman (2011)

Četvrti film Jasona Reitmana (Juno, Up in the Air, Thank You for Smoking) je delo koje fascinira koherentnošću isto koliko i lakoćom, izvanredno profiliranim karakterima, kao i prefinjenom razradom priče. U poplavi holivudskih filmova sličnog žanra (komedija/melodrama) autori se trude da stvore likove koje će publika voleti, dok Reitman jeretički okreće ćunak, time što stvara Mavis Gary (Charlize Theron) jedan od najiritantnijih filmskih likova koje sam imao prilike da vidim, a čiji karakter sadrži sve ono što su u sebi baštinile kučke čirlidersice i kraljice maturskih večeri. Mavis je zapravo postmoderna replika nastala ukrštanjem Skarlet O Hare i Cruelle de Vil. Međutim, lepota i seksipil kojim Charlize Theron zrači, kao i njena fantastična gluma, ostaviće vas sve vreme kraj vašeg monitora ili tv ekrana uz ovaj mali, pomalo pretenciozan, ali ipak zanimljiv film, koji bi po mišljenju mnogih iz mog okruženja mnogo bolje funkcionisao kao knjiga.

 
Mavis Gary je emancipovana devojka iz Mineapolisa koja se bavi pisanjem tinejdžerske young adult literature, odnosno serijala koji je veoma popularan među klinicma koji su na samom pragu puberteta. S obzirom da joj život nije krenuo u smeru kojim je želela, Mavis se odaje alkoholu, kako bi ublažila bolne simptome krize identiteta. Jednog jutra saznaje da je njen bivši momak Buddy, velika ljubav iz gimnazijskih dana, dobio ćerku. Mavis usled narcističkog napada, izazvanog emotivnom nezrelošću, kreće u svoj rodni gradić kako bi pokušala ponovo da osvoji Buddya, znajući da je srećno oženjen čovek. Njen dolazak u rodni grad, hejt prema korenima, nadmenost koja krije samoprezir i razočaranje, ukazuje da je Mavis previše sjebana osoba da bi ste sa njom bilo šta petljali, ali ipak će se neki upecati. Tada shvatite da je priča gorka i da je kao takva samo spakovana u oblandu komedije/melodrame. Scenarista Diablo Cody je bio nežniji dok je pisao Juno. Ovde je bio nemilosrdniji.
 
Buddya tumači Patrick Wilson, njegovu suprugu sjajna Elizabeth Reaser, dok je dobar deo filma na svojim plećima izneo lik Matta Freehaufa kojeg je maestralno odigrao komičar Patton Oswalt, koji me je jednim delom kupio i majicom grupe Pixies koju je neko vreme nosio tokom filma (slažem se-infantilan razlog). Sporeći se oko samog kraja i prisustva/odsustva katarze, zaključili smo da je film ok i da ga je trebalo odgledati. O da, svakako.

4 коментара:

  1. jao, super, gledala sam sva tri prethodna (jedino me Juno nije odusevio) pa cu definitivno pogledati i ovo :) hvala na preporuci!

    ОдговориИзбриши
  2. Nema na čemu Fantastična. Juno je poprilično praznjikav ali je dopadljiv. Sjajan je mladi Michael Cera. Young Adult mi je najzreliji od gore pomenutih.

    ОдговориИзбриши
  3. Koliko stvari sam propustio za ovo malo dana??? :)

    Hvala na preporuci!

    ОдговориИзбриши