понедељак, 12. јул 2010.

HARRY BROWN - Daniel Barber (2009)



Majkl Viner je 1974.godine snimio prvi deo serijala "Dead Wish" u kojem je glavni lik, nenadjebivi antiheroj osvetnik Pol Kersi, kojeg je tumačio legendarni, a u vrednosnom sistemu Jorgoslovlja visoko kotirani glumac Čarls Bronson. Priča je arhetipska i jednostavna. Država ne funkcioniše, policija je korumpirana, kriminalci unose nemir u živote običnih građana. Lokalna banda je dirnula u porodicu Pola Kersija koji posle toga uzima pravdu u svoje ruke i počinje da jebe kevu lošim momcima. Prošlogodišnje remek delo Klinta Istvuda "Gran Torino" je zasnovano na sličnim osnovama, s tim što je Klint Istvud pored priče o obračunu sa lošim momcima, razvio još jednu, starozavetnu melodramsku priču, o prijateljstvu između ratnog veterana i malog azijatskog imigranta. U Vinerovoj "Posmrtnoj želji" nema ničega što bi se moglo podvesti pod melodramu. U pitanju je čistokrvni krimić osvete. "Harry Brown" Daniela Barbera je je negde na pola puta, ali je ipak bliži Vinerovom klasiku. Brutalna vivisekcija britanskog Chavs predgrađa.

Harry Brown je priča o svežem udovcu, ratnom veteranu, koji živi u siromašnijem delu nekog sivog britanskog grada, u kojem počinju da vladaju i divljaju nadrogirani i kriminogeni Chavs dizelaši iz komšiluka. Pošto mu ološ iz predgrađa ubija jedinog i poslednjeg prijatelja, Harry Brown kreće u osvetu. Kao ratni veteran imao je talenta za ubijanje, ali ovde će obradovati svakog Srbina frustriranog devedesetim, jer će većina sa uživanjem gledati kako je hladnokrvni čika Harry lokalnim dizelašima pucao u kolena, čelo i kako je odstrelio prokletu gamad koja ne zaslužuje ništa drugo osim metka. Lepo je jednom rekao Klint Istvud da je metak dobar kada je za pravog. Harry Brown je to u ovom filmu potvrdio, ali i njegov imenjak koji je nekada, sedamdesetih, nosio nadimak "Prljavi". Osim toga, kako ne odgledati film u kojem ponovo briljira sjajni Majkl Kejn, čija glumačka bravura potire sve mane i rupe koje bi se ovom filmu mogle pripisati. Nećemo biti sitne duše, makar ne prema legendama.

4 коментара:

  1. Moram skinem ovo. Malo zbog dobrog teksta, a malo zbog nenadjebivog Majkla Kejna!

    ОдговориИзбриши
  2. Dobar film, i super je poredjenje/paralela sa Death Wish/Gran Torinom (meni se od pomenuta tri ipak najvise svidja Istvud). Izgleda da stvari nigde nisu kako treba, a mogu ti reci da sam deo ove jeze videla u jednom od predgradja Londona kada sam isla u posetu kod nekih poznanika.

    Brown je kako sam smislila to vece u toku gledanja filma, "staticna akcija", i takva dinamika zaista odgovara radnji i likovima (da je drukcije, ne znam da li bi valjalo); Mozda je kraj mogao biti...drukciji. Caine je odlican kao i uvek, nema sta.
    (Inace mi je onaj narkoman u filmu jedan od najjezivijih koje sam videla)

    ОдговориИзбриши
  3. Pogledah sinoć i svide mi se! Može se reći, britanski Gran Torino, s tim, što bi se složio sa prethodnim komentatorom da je Istvud najbolji. Takođe mi se nije svideo kraj i dešavanja u pabu, nekako mi je preterano. Ako je reditelj ciljao na obrt radnje uvođenjem barmena Sida kao negativusa, potpuno je promašio poentu. Odnosno, nije je promašio, već je to filmu bilo nepotrebno. Ja bih film završio u onom prolazu tako što bi Kejn uspeo da prosvira i poslednjeg klinca i kraj :D
    Inače gledao sam nešto slično, takođe britansko, mada, iako mi film nije bio loš, ne smem da ga preporučim, zato što me napljuvaše ljudi. U pitanju je film Outlaw (http://www.imdb.com/title/tt0758771/) a režirao ga je onaj tipus Nick Love, koji se u nas proslavio filmom Football Factory. Ima dosta površnosti ali nekako mi je priča prijemčljiva. Grupa odmetnika koja ubija kriminalce. Pa pogledaj ako stigneš.

    ОдговориИзбриши
  4. Gran Torino je nemerljivo bolji i ozbiljniji film od Harija Brauna...Rekoh da Hari nije remek delo ali nije ni loš...naravno da ima rupa, ali nisu neoprostive:)S obzirom da je nepretenciozan i da je Kejn odličan mislim da zavređuje pažnju pa sam zbog toga nešto i napisao o tome...Outlaw nisam gledao ali imam ga u vidu. Football Factory nije bio loš...

    ОдговориИзбриши