среда, 21. јануар 2015.

Fil(m)ovanje 3



BEGIN AGAIN – režija: John Carney   (SAD) 2013



Deset razloga zbog kojih bi trebalo pogledati Begin Again:
1.       Zato što je možda i bolji od filma „Once“, takođe odličnog filma reditelja Johna Carneya.
2.       Zato što u njemu Mark Ruffalo igra dasu od kojeg možete da prepisujete.
3.       Zato što je Keira Knightley ovde neviđeno simpatična.
4.       Zato što je autoru filma muzika veoma bitna stvar u životu.
5.       Zato što je dočarao lepotu gradskog života.
6.       Zato što je hipster ispao luzer.
7.       Zato što u njemu nema foliranja.
8.       Zato što ćeš se posle filma osećati dobro.
9.       Zato što je to priča koja budi nadu i odiše magičnim optimizmom.
10.    Zato što Cameron Crowe više ne snima slične filmove.

Ocena: (****) 4

 ***** remek delo
****  odličan
*** ok
** nije ok
* katastrofa




THE DROP – režija: Michael R. Roskam  (SAD) 2014



Ima nečeg privlačnog u realističnim pričama, koje govore o ljudima izgubljenim na periferiji velikih gradova, upletenih u mrežu sitnog kriminala i osuđenih na doživotnu marginu. „The Drop“ je takav film. Sumorna razglednica iz siromašnog dela Bruklina. Bob (Tom Hardy) glavni lik i povremeni narator, radi kao šanker u baru kod rođaka Marva (James Gandolfini). Marv je nekada bio faca, kada je kao lokalni mangup i polu- krimos, zaista bio pravi vlasnik bara koji se zove po njegovom imenu. Onda su se promenila vremena i došli su neki mnogo opasni likovi iz daleke Čečenije. Onda su Čečeni preuzeli bar i postavlili nova pravila, dok su se iza kulisa obavljale prljave kriminalne radnje. Na toj liniji se odvija jedna priča, krimi-drama, dok se na drugoj liniji odmotava druga priča, drama-melodrama, koja govori o Bobu i Nadji (Noomi Rapace), jednom napuštenom psu i lokalnom čudaku Didsu (Matthias Schoenaerts). Obe priče se u jednom momentu spajaju u jednu i dobijamo jedan solidan film koji vam ovom prilikom toplo preporučujem.
Scenario za ovaj film napisao je Dennis Lehane po svojoj priči „Animal Rescue“,  a u pitanju je čovek koji je danas jedan od eminentnijih pisaca, scenarista i producenata u svetu filma i televizije. Lehane se proslavio kao autor novele „Mystic River“ po kojoj je Clint Eastwood pre nekoliko godina snimio uspešan film, zatim scenariom za nekoliko epizoda kultne serije „The Wire“, kao i filmom „Shutter Island“ Martina Scorsesea. Ovo je dovoljno dobar razlog da pogledate  „The Drop“.

Ocena: (****) 4



FOUR FRIENDS – režija: Arthur Penn  (SAD) 1981



U ono zlo doba, za vreme Drugog svetskog rata, u septembru 1942. godine, u Zapadnoj Srbiji, gradu Užicu, rodio se dečak po imenu Stojan Tešić. Svoje detinjstvo proveo je kraj Đetinje, a život i čuda koja nosi otkrivao je na Carini, Rakijskoj pijaci i drugim ćoškovima užičke kaldrme. Sa četrnaest godina otišao je sa porodicom u SAD, gde je započeo jedan novi život kao Stiv Tešić. Diplomira rusku književnost na Univerzitetu Indijana i ubrzo postaje cenjeni pisac i filmski scenarista. 1980. godine dobio je Oskara za najbolji filmski scenario za film „Breaking Away“ Petera Yatesa.
Film „4 prijatelja“ je Tešićevo ljubavno pismo Americi, autobiografska priča o imigrantima koji su podigli Ameriku, priča o prijateljstvu i ljubavi, ali i jedan kritički osvrt na šezdesete. Školski primer kompleksne melodrame. Uostalom, kako da vam se ne dopadne film u kojem se kao lajt-motiv specifične osećajnosti, morikoneovski provlače Tamo daleko i Georgia On My Mind.

 Ocena: (****) 4


9 коментара:

  1. Jedva cekam da odgledam film u kome je Keira simpatična a da jos podseca na Once...

    ОдговориИзбриши
  2. Hajde nekad napiši nam nešto o nekom evropskom filmu.



    ОдговориИзбриши
  3. Mada nisam ja prozvan, imam potrebu (volio bih da domacin otvori temu o ovom autoru ili novom ruskom flmu uopste) da kazem par riječi o filmu "Levitijan", Andreja Zvjaginceva, koji sam nedavno gledao. To je nivo prva dva filma: "Povratka" i "Izgnanstva". Jaka metafora, dosljedan stil, čisti simbolizam, svaki kadar mali film. Fotografija savršena...Film o OBEZLJUĐENJU i NEDOSTATKU SAUCESCA. Ljudski nagoni su postali osnovni - " use", "nase" i "podase". Monogo se pise o nekakvom pljuvanju po aktuelnom režimu u Rusiji, mada je prica porijeklom iz SAD. Ovo sto gledas u "Levitijanu", moglo je da se desi u bilo kom dijelu svijeta. Prototipovi ljudi svugdje su isti..Drzava, tajkuni, crkve kao korporacije, licemjerje, izdaja čovjeka,.. Crn film. Udara u stomak. Čak je i najveća žrtva - grešnik. Zvjagincev je stilista, koji se možda najviše približio Tarkovskom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skaramuše, pošalji mi tvoj mejl na dj.kalijadis@yahoo.com jer imam nešto za tebe. Btw, gledao sam Levijatan i odličan je.

      Избриши