петак, 29. мај 2009.

BITI TIGAR IZ VELSA



Verovatno je mnogo dobro biti Tom Džouns? Pevati u klubovima Las Vegasa, na utabanim stazama Frenka Sinatre i Elvisa Prislija. Hm...to je i velika odgovornost. Mislim da takvo breme ne bi lako poneo nijedan mladunac iz šuo biznisa. Takva privilegija je danas rezervisana samo za starog mahera kojeg ćemo, ako Bog da zdravlja i para, u novembru gledati u Beogradu.

Tomas Džouns Vudvard (Thomas Jones Woodward) rođen je 7. juna 1940. godine u Južnom Velsu, u Velikoj Britaniji. Odrastao je u veoma siromašnoj porodici čiji je jedini prihod bila rudarska plata Tomovog oca. Kao tinejdžer, Tom Džouns je imao velike probleme sa alkoholizmom i maloletničkom delinkvencijom. U to vreme je pevao i u crkvenom horu. Već sa 16 godina Tom se oženio i bio je primoran da radi različite poslove da bi zarađivao za život: bio je rudar, drvoseča, moler, radio je na gradilištu. Povremeno je pevao po lokalnim klubovima sa različitim sastavima iz Južnog Velsa. Prva grupa koju je formirao zvala se "Senators". Kasnije odlazi u London odakle kreće zvezdano poglavlje njegove karijere. U Las Vegasu upoznaje svog idola Elvisa Prislija sa kojim je bio prijatelj do njegove smrti. Više puta je umirao kao zvezda ali se uvek ponovo vraćao sa svežim idejama i dobrim albumima.



Verovatno je mnogo moćno biti Tom Džouns? Žene uzdišu za njim i njegovim maljavim grudima u koje se uplela zlatna kajla sa krstićem, bilo da peva neku srceparajuću baladu ili neki jebački fanki pop. On je Tigar iz Velsa koji u uskim pantalonama igra kao James Brown i kome se savršeno fućka šta će ko o njemu reći. On zna da je koketiranje sa Las Vegasom apsolutni kič, ali kad je to bez zamerke mogao raditi Elvis, zašto ne bi radio i Tom Jones. On je pripadnik Old School! Oni se poštuju. Skida im se kapa u prolazu. Osim toga ne postoji neka sadašnja pop-rock zvezda koja ne bi prodala guzicu da snimi makar jedan duet sa Tom Džounsom.

Njegov poslednji album "24 hours" iz 2008.godine je inspirisan Fil Spektorovim zvukom šezdesetih, koji je na scenu vratila njegova zemljakinja Ejmi Vajnhaus. Pesmom "I'm alive" simbolično je najavio svoj povratak na scenu. Album je odličan i prepun je dobrih pesama, a ja bih posebno izdvojio pesmu "The Hitter".

Ako budete imali zdravlja i kinte, i ako niste preveliki snob pa vam Tom Džouns nije dovoljno "urban" koliko su to Depeche mode, vi onda dođite 13. novembra u Arenu da zajedno pevamo Dilajlu. Biće to spektakl!

Нема коментара:

Постави коментар