понедељак, 9. јануар 2012.

The Boondock Saints / Pravednici - režija: Troj Dafi (1999)


Ako uzmemo u obzir istorijsku činjenicu da su Skordisci, staro keltsko pleme, osnovali grad na mestu današnjeg Beograda, nazvavši ga Singidunos, onda nije nimalo čudno to što je mentalitet braće MakManus veoma sličan mentalitetu braće Crepuljarević čiji je deda u Singidunos (kasnije Singidunum) stigao trbuhom za kruhom iz ercovskog kraja. Hoću reći da i jedne i druge krasi zadivljujuće ludilo.


Ko su zapravo braća MakManus? Kada biste ih znali verovatno ih ne biste zvali na rođendan, ali bi rado sa njima delili šank i cepali viski sa pivom, makar jedno veče. Zanimljivi mladići. Ludi (ko) Irci . Dakle, to su braća Konor i Marfi koja žive poluklošarski - hardvorkerski život u Bostonu. Preko dana rade u lokalnoj klanici, uveče su u pabu, a nedeljom kao uzorni vernici na crkvenoj misi. Posle jednog sukoba sa ruskim mafijašima postaju slučajni heroji i njihov život kreće jednom adrenalinskom putanjom, sa dobrom pucačinom, tabanjem, zanimljivim situacijama, vrhunski izbrušenim humorom i gomilom sjajnih likova. Jedan od tih zanimljivijih likova je i FBI agent Pol Smeker (Viljem Defo) koji im sve vreme diše za vratom, a čiji karakter ne želim ovom prilikom previše da otkrivam, jer bi spojlerisanje u tom smeru narušilo magiju prvog gledanja. S obzirom da je film iz 1999. godine i verovatno su ga mnogi odgledali, prosto mi nije jasno kako je uspeo da mi promakne, kada sam ovakve poslastice u to vreme gutao kao ludak.

Film je režirao Troj Dafi, dok su glavne uloge odigrali Šon Patrik Fleneri, Norman Ridus i odlični Dejvid Dela Roko. Naravno, poseban kuriozitet u filmu predstavlja i pojavljivanje porno legende Rona Džeremija u ulozi perverznog krimosa.


Ako volite dobre akcione filmove i niste skloni intelektualnom snobizmu, odgledajte ovaj film obavezno. U suprotnom, potražite nešto drugo ili idite u pozorište. Ja u svakom slučaju ostajem kod kuće ispred dragog mi monitora.

4 коментара: