уторак, 1. јануар 2013.

Najzanimljiviji filmovi odgledani 2012. po izboru Jorgoslovlja


Umesto novogodišnje čestitke, koja se sama po sebi podrazumeva, rešio sam da se osvrnem na prethodnu filmsku godinu sa listom filmova koji su mi se učinili najzanimljivijim u proteklom periodu. Siguran sam da je dobro ovu godinu započeti jednom filmskom listom, jer je i ovaj blog nastao kao potreba da se sa ljudima podele filmofilska iskustva, ali se vremenom proširio i na neke druge teme. Ostalo je dosta neodgledanih filmova koji će se verovatno odgledati ove godine, ali je isto tako u prethodnoj godini odgledano dosta nepotrebnih filmova što je nezaobilazni deo filmofilske pasije. U moru smeća, sve je manje bisera, ali se ipak nađu. Među navedenim naslovima nalaze se i neki filmovi iz 2011.godine, koji su odgledani 2012.godine. Dakle, Jorgoslovlje prema ličnom ukusu glasa za sledeće filmove:

DRVO ŽIVOTA -    režija: TERENS MALIK




PEARL JAM TWENTY-     režija: KAMERUN KROU




LE HAVRE -    režija:Aki Kaurismaki


THE ARTIST IS PRESENT - režija: Metju Akers i Džef Dupre





 CARNAGE (Krvoproliće) -  režija: ROMAN POLANSKI



TYRANNOSAUR - režija: PADDY CONSIDINE


KINEZ ZA PONETI - režija: Sebastijan Borenštajn


GUILTY OF ROMANCE - režija: Sion Sono





  KOŽA U KOJOJ ŽIVIM - režija: Pedro Almodovar



THE ANGELS' SHARE - režija: Ken Louč



YOUNG ADULT - režija: Jason Reitman


GOSPODIN LAZAR - režija: Filip Falardo





 MARLEY -  režija: Kevin Mekdonald


CEZAR MORA UMRETI - režija: Paolo i Vitorio Taviani


 POTOMCI - režija: Aleksandar Pejn






BEZ ZAKONA - režija: John Hillcoat





ŽUĆKO, PRIČA O RADIVOJU KORAĆU - režija: Gordan Matić




NEDODIRLJIVI - režija: Olivier Nakache&Eric Toledano
















13 коментара:

  1. Lepo sam zapocela novu godinu, DKC je juce imao otvorena vrata za nas te sam pogledala "Svete motore" (Holy Motors), a onda nocas i "Juznjacku utehu" sinoc, shvatam sta sam proputila :)

    Ako se dan po jutru poznaje, vec vidim da mi predstoji dobra filmska godina ;)

    Cezar je na repertoaru DKCa, svakako bih pogledala jer mi je to ostalo jos sa FAFa a jos nesto od tvojih preporuka stoji u cosku glave

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bitno je da si odgledala "Južnjačku utehu", nije bitno što je sada došla na red. Nikad nije kasno za odlične filmove, knjige, ploče.
      Sveti motori su mi bili ok, ali to nisu filmovi kakve volim.
      Cezar je zaista zanimljiv.

      Избриши
  2. od ova dva koja sam odgledao, drvo života mi se svidelo iako kapiram zašto ima jaku opoziciju, a koža u kojoj živim mi je, iako zanimljiv do neke mere, suviše artficijelan na onaj loš način, kada priča ne diše...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam Drvo života dugo izbegavao baš zbog opozicionih kritika drugara, onda sam ga pogledao i shvatio da se uopšte ne slažem sa njima.
      Dakle Mare, kod Malika se slažemo a po pitanju Pedra te prihvatam kao dostojnog opozicionog protivnika.:)

      Избриши
  3. Ja sam se ove godine nagledala dobrih ali teskih filmova. Od Tiranosaura, preko Fish Tanka do ubitacne Pijete.Svi za pohvalu ali moglo je i malo vedrije...

    Od svih odgledanih, Marina mi je ipak ostavila najaci utisak. Drvo i Potomci su me razocarali ali zato toplo preporucujem Headhunters(najbolji triler u poslednjih nekoliko godina koji sam gledala) i Stonove Divljake(ako volis tarantina), a zanimljiv mi je bio i Martha, Marcy May Marlene. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Ana! Prvo da ti poželim dobrodošlicu.:)

      Nisam odgledao Stouna. Čuo sam opet različita mišljenja, ali imam ga u vidu. Takođe nisam gledao ni Headhunters. Pretpostavljam da misliš na onaj norveški film?
      Ako hoćeš vedre teme ima ih i na ovoj listi. Preporučujem ti Kinez za poneti, Intouchables, Angels Share...

      Избриши
  4. Sad sam pogledala ''The Descendants''. Vrlo mi se dojmio. Hvala na preporuci.

    ОдговориИзбриши
  5. Bravo,Kali...ni manje ni vise:)ako je Angels Share po mojoj preporuci...lista mi je jos draza...btw..danas sam odgledao Perks of Being Wallflower,sa carobnim Ezra Millerom..mislim da je to tvoj cup of tea;)cheers my mate!best wishes!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Savo:) Angels Share je po tvojoj preporuci. Pogledaću i ovaj novi. Evo, upravo smo odgledali melodramu The Help i veoma nam se dopao. Pravi film za Badnje veče. Kakav ti je Cloud Atlas? Još uvek ga nisam odgledao.

      Избриши
  6. gledao...meni je SUPER..cuces svasta o tom filmu,da je pun pretencioznog potencijala,krah na box officima...al meni je pao taman..radi na vise nivoa,vizuelno dopadljiv,nekad klaustofobican,a nekad beskrajan...al sama ideja koja nosi film(u inace hollywoodskom idejnom bespucu)je najveca vrednost:we are all connected...zato jumbo pakovanje kokica,malo zanoktica i predstava moze da pocne:)uzivajte...kad odgledate ,javite se!

    ОдговориИзбриши
  7. Gledala sam ''The skin...''. Čudan je, i ima nešto trulo u sebi, i prelepe slikarske i dizajnerske kadrove, i priča je neobična, i rekla bih da je sjajan i imala bih problem da ga preporučim, i hvala tebi što jesi. :)

    ОдговориИзбриши
  8. Django je slobodan!!! jedva cekam tvoj osvrt,do tad mudro cutim,i zvizdim soundtrack:)

    ОдговориИзбриши