среда, 30. октобар 2013.

Mr. Majestyk - režija: Ričard Flajšer (1974)



„Mister Mažestik“ je film Ričarda Flajšera, reditelja koji uz Dona Zigela, Sema Fulera i Bada Betičera, spada među najpoznatije predstavnike holivudske violentne struje. U svoj CV zabeležio je oko 60 ostvarenja među kojima se nalaze i nezaboravni bioskopski filmovi poput klasika „Bostonski davitelj“, „Tora! Tora! Tora!“, „See No Evil“, „Crvena Sonja“ i „Konan uništitelj“. 


Mister Mažestik, kojeg igra sjajni Čarls Bronson, je lubeničar-bostandžija iz Kolorada koji upada u nevolju sa lokalnim likovima, zato što kao nadničare uzima Čikanose umesto belu redneck braću. Posle prvog okršaja sa lokalnim šljamom zaglavljuje pritvor i upada u još veću nevolju u koju će se umešati i plaćeni ubica Frenk Renda, kojeg tumači harizmatični Al Letijeri (poznat kao Soloca iz Kopolinog „Kuma“ i jedan od onih koji su se juricali sa Stivom Mekvinom u „Bekstvu“ Sema Pekinpoa). Naravno, Mažestikova pratilja Nensi Čavez (Linda Kristal) ulazi u njegov život na samom početku filma kao samosvesna Čikano nadničarka, poštena ženska iz Santa Fea, koja svojom ulogom i prirodnim seksipilom celoj priči daje onu drugu dimenziju koja uvek ide uz akciju. Iako nema nijedne scene seksa, čak ni poljupca, sve vreme se oseća miris te žene koji prosto mami (možda sam se ovde istripovao? lični doživljaj!). Imajući u vidu da je scenario napisao nedavno preminuli Elmor Lenard („U 3 i 10 za Jumu“, „Hombre“, „Džeki Braun“, „Out Of Sight“) nije iznenađujuć lik Nensi Čavez jer se u njegovim pričama uvek mota neka zgodna crna ženska. Ko se od muških homo sapiensa, a bogami i ženskih, nije ložio na Pem Grir, taj ne zna šta je seksipil. Ko nije imao prilike da se upozna sa delom Elmora Lenarda, može potražiti onih nekoliko njegovih romana, koji su prevedeni, i odgledati neke filmove za koje je ovaj fini čovek napisao scenarija. 

Dakle, ovde su prvo loši momcu Mažestika zgazili na žulj, pa je Mažestik zgazio dva-tri stopala i krenuo je pičvajz. Kako je u pitanju jedan od onih likova koji se oslanjaju na individualističko-personalističku strategiju (sam protiv svih), uživaćete u ovom akcionom krimi ugođaju i još jednom ćete zaključiti ono što ste zaključili kao dete u mračnoj dvorani lokalnog bioskopa dok ste gledali „Posmrtnu želju“, "Gvozdenu pesnicu" ili „Telefon“ : Don`t Fuck with Charles Bronson!

5 коментара:

  1. javlja mi se da se u domu kalijadisovih sprema jedan dvd na kom je plavim markerom ispisano moje ime :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. maare, za tebe uvek :) ali nemam sve. mažestika sam odgledao juče u Kinoteci. verovatno se može naći i na torentima? ali plavi marker je još uvek jedini :)

      Избриши
    2. ima na torentima :) svejedno mi spremi selekciju holivudskih predstavnika violentne struje po svom izboru :)

      Избриши
    3. napravićemo jednu od onoga što trenutno imam

      Избриши