понедељак, 16. март 2009.

FROST/NIXON



Drama Rona Hauarda "Frost/Nixon" definitivno je jedan od zanimljivijih holivudskih ostvarenja iz prošlogodišnje produkcije. Ron Hauard je daleko od profilisanog autora američkog filma. Čovek je pravio blokbastere i nikada nije previše eksperimentisao. Svoje prve holivudske korake je načinio kao glumac i to u nekoliko projekta koji služe na čast holivudskom filmu (Američki grafiti-Džordža Lukasa, Poslednji hitac- Dona Zigela). Osamdesetih je snimio svoj najbolji film "Čaura", da bi posle toga snimao osrednje komercijalno smeće A produkcije (Apolo 13 (1995), Blistavi um (2001) i Da Vinčijev kod (2006)). Osim toga, Ron Hauard uspešno radi kao filmski i Tv producent. Svojim najnovijim filmom pokazao je izvesnu dozu autorske smelosti (u estetskom smislu) i pokušao da napravi jednu zanimljivu epizodu iz mas-medijske istorije u kojoj su učestvovali britanski voditelj Dejvid Frost (u glumačkoj izvedbi fantastičnog Majkla Šina) i najozloglašeniji američki predsednik Ričard Nikson (kojeg je za desetku odigrao Frenk Langela). Čini mi se da je ovog puta pogodio pravo u centar. Konačno dobar film.

Američka intelektualna elita, koja je od 11.septembra isfrustrirana vladavinom Džordža Buša, sve vreme traži korene sopstvenog posrnuća i zalazi u blisku istoriju, preispitujući iznova mračne stranice svoje istorije. Niksonom su se već bavili neki holivudski reditelji. Od Olivera Stouna smo dobili jednu biografsko faktografsku priču na tu temu, dok je Alan Džej Pakula pretresao iz špijunskog ugla aferu Votergejt u filmu "Svi predsednikovi ljudi". Ron Hauard je za razliku od svojih prethodnika bio fokusiran na serijalni televizijski intervju koji je 1978.godine britanski komičar Dejvid Frost napravio sa jedinim predsednikom SAD koji je podneo ostavku, i koji je uspeo od njega da izmami priznanje krivice i pokajanje.

Film je snimljen u poludokumentarističkom maniru, u kamernoj atmosferi, dok su scene verbalnog duela prožete napetošću kojom odišu western dvoboji ili filmski bokserski mečevi. Zanimljivo da je Nikson predstavljen kao harizmatična i inteligentna ličnost (verovatno je takav i bio???) i probudiće vam se u toku filma određene simpatije prema jednoj strani njegove ličnosti, ali posle Vijetnama, Kambodže i kabadahijske spoljnopolitičke osionosti SAD (koja je još uvek prisutna) shvatićete da vam je srce na strani Dejvida Frosta.

Нема коментара:

Постави коментар