уторак, 12. мај 2009.

CIMER


Pre par dana mi se javio bivši cimer iz studentskih dana. Delili smo stan u ulici Stanoja Glavaša polovinom devedesetih. Bilo je to zanimljivo vreme. Kinte nismo imali, ali smo se uvek snalazili za osnovne životne potrebe. Kafa, cigarete, parizer, majonez, kečap i nekoliko buteljki jeftinog crnog vina. Cimer se zove S. Voleo je u to vreme Džeka Keruaka, Čarlsa Mingusa, lake droge i petparačke krimi romane. Studirao je žurnalistiku na FPN. Nikada nije diplomirao. Reče da je diploma privilegija mediokriteta. Živeli smo na toj gajbi skoro godinu dana. Pošto sam u jednom trenutku, zbog finansijske kuge morao da pređem u studentski dom,naši cimerski dani su se završili. S. je ostao u Beogradu do kraja studentskih protesta 97.godine, a posle toga je pokupio prnje i vratio se u rodni grad.
Danas ima 33 godine, kao Isus Hrist, i radi kao disk džokej na lokalnoj radio stanici u malom gradiću u unutrašnjosti Srbije.
T. me je pitala zašto se predao. Rekoh joj da nemam pojma. Takva je sorta, valjda...Zaguljen tip...Uostalom, zašto misliš da se predao? - upitao sam T. Ona mi reče da joj ta priča sa privilegijom mediokriteta ne drži vodu. Shvatih da je uzaludno objašnjavati se sa njom. Žene ne vole luzere gamenskog šarma. Samo im je uspeh u glavi.
S. mi je ispričao da je u njegovoj kasabi preslikana slika Srbije u malom. Sve je uočljivo i ne treba ti lupa. On se oženio pre dve godine. Žena mu je prosvetni radnik.Predaje engleski u Gimnaziji. Nekako krpe kraj s krajem, ali i nije im potrebno baš puno. Njegovi matorci su im ostavili stan, dok su oni otišli na selo gde S-ov ćale ima porodičnu kuću koju je nasledio kao jedini naslednik. Odande im šalju domaću hranu i posećuju ih samo s vremena na vreme.
Kaže da su u njegovoj čaršiji trenutno na vlasti Veljini, sutra će možda biti Borisovi, Čedini ili da prostiš Šešeljevi/Tomini. Stvari se neće bitnije promeniti. Legenda o Kurti i Murti ili opcija između kuge i kolere. Pun mi ih je kurac, reče srdito S.
Napisao je pozorišni komad insprisan situacionističkom internacionalom i idejom pobune i želeo je da ga postavi na scenu lokalnog amaterskog pozorišta, ali su ga gradski kultur-komesari odbili. Kaže da su zato lokalni gradski oci za spsku novu godinu utucali ne zna se koliko evra na koncert Riblje Čorbe koja je demonstrirala svoju karikaturalnost i dugogodišnju impotenciju na glavnom trgu. Falila je samo Ivana Žigon da recituje "Prkosnu pesmu" nesretnog Dobrice Erića. Možda je onaj Svetislav B. zaista u pravu kada tvrdi da ovde još uvek nije demontiran onaj dahijsko-orijentalni model još od Turaka. Samo što su dahije iz Carigrada, zamenile dahije iz našeg sokaka. Sve se svodi na dovlačenje kurvarskog umetničarenja ideoloških istomišljenika. Očekuje se dolazak kompletne porodične manufakture Siniše Kovačevića. I tu će se opštinski budžet poprilično olakšati.
Čuj, inspirisan situacionistima!-uskliknu T.Zašto bi neko u provinciji pokušavao da glumi Gi Debora? Tamo ljude može da napali samo nešto što ima veze sa sa tradicionalnom epikom ili nekim prizemnim humorom Špic-Đoša-Šojić.
Začepi...šta ti znaš o tome...čitav život živiš pod staklenim zvonom. Nisi mrdnula to lepo dupence iz kruga dvojke. Tvoji stavovi su tako komotni.
S. mi je na kraju razgovora poručio da planiram na leto da ga obiđem. Žena mu je trudna i očekuju bebu u julu. Bilo bi lepo da obnovimo staro prijateljstvo i da evociramo uspomene iz studentskih dana. Uzgred, rekao je da bi želeo da upozna i T.
T. je rekla da nema ništa protiv.
Razmisliću o tome. Leto će biti vruće. Trebalo bi pobeći iz velikog grada. Skrasiti se negde i odmoriti...

Нема коментара:

Постави коментар