субота, 20. јун 2009.

KO JE UBIO MOMKE IZ KOMŠILUKA?Srpkinja traži Eros, Srbija nudi Tanatos. Šta se desilo sa muškarcima? Šta se dogodolio sa onim momcima iz komšiluka kojih je do juče bilo na svakom ćošku? Hoće li uskoro žene, kao u filmu "Čarlston za Ognjenku", morati da krenu u potragu za pravim muškarcima? Biće da im je takva sudbina. Pitanje je da li će ih uopšte naći. Mangupi džentlmenskog kova su vrsta koja izumire ili je potpuno izumrla.

Pre nekoliko godina, grafički dizajner Mirko Ilić je po povratku iz New Yorka, posle višegodišnjeg odsustva iz Srbije, konstatovao da se većina beogradskih dečaka oblače kao njujorški pederi. Pritom je mislio na ove likove koje svakodnevno srećemo na ulici u majicama kurtonkama sa špicastim patikama u ultra džiberskom fazonu. Dobro, ni većina devojčica ne zaostaje puno za dečacima, sa svojim East European stajlingom koji je uspostavljen na balkanskom Pink prostoru.Zaista je stanje zabrinjavajuće. U Srbiji više nema pravih šmekera. Ovde danas egzistiraju tri sorte muškog sveta: DŽIBERI, JAPIJI I URBANI FAZONAŠI.

DŽIBERI su recidivi dizelaša iz devedesetih. Džiberluk je tih godina uspostavljen kao kulturni model. Tome su znatno doprineli medijiski magnati Miloševićevog režima, koji su nastavili da obavljaju svoj posao i za današnje vladajuće elite, produbljujući razvoj kancerogenog tkiva Srbije. Kao što rekoh, dok šetate gradom morate da pazite da ne ugazite u nekog džibera. Ima ih ko kusih pasa. Pa to su vam i oni mladići što su onomad razbijali ambasade. Izlaze po splavovima, lože se na utoke i skupocene automobile, a svako veče pred spavanje gledaju "Vidimo se u čituljama". Žene doživljavaju kao belo roblje.

JAPIJI su se namnožili u tranziciji. Kako su Srbijom krenule da niču strane banke i predstavništva stranih firmi, počeli su da niču i japiji. Samo što to nisu pravi japiji. To su srpski japiji. Razlika je kao između novopazarskog petstokeca i originalnog. Svakog dana, posle radnog vremena, sede po baštama na Obilićevom vencu i u ulici Strahinjića Bana, i vrte plastičnu espreso kašičicu u zubima. U stvari preterujem, to među njima radi onaj najniži kastinski sloj, tzv Šudre. Kšatrije piju energetska pića, dok Vajšije i Bramani imaju najviše stila. Oni se lože samo na skupo i stereotipno. Žene doživljavaju kao modele koje postoje samo da bi ukrasile neku reklamu. Celulit i višak kilograma kod žene su smrtni gresi. Da se oni pitaju verovatno bi takve cice dali na odstrel.

URBANI FAZONAŠI su uvek postojali, još od Zlatnog papagaja, ali su se potpuno ostvarili poslednjih godina. Lože se na sve što je alternativno. Prednost daju intelektu, dok su emocije u drugom planu. Retko kada su mrdnuli dupe dalje od kruga dvojke, a ostatak Srbije doživljavaju kao crnu rupu. Najviše im prija relacija od Slavije do Kalemegdana. Žene poštuju i smatraju ih ravnopravnim. Politički su korektni. Gledaju samo B92 i gaje kult Clubbinga. Svesni su svog snobizma i nesebično ga zalivaju. Iako vole i poštuju žene, nisu spremni da umru za ljubav, niti su u stanju da odbrane čast jedne dame (kada bi došlo do takve situacije pozivali bi se na pacifizam).

Elem, oni fini momci iz komšiluka, džentlmeni mangupskog kova, koji su bili čuvari viteškog kodeksa, i koji su bili spremni da daju život za ljubav jedne žene više ne postoje. Koliko ih je ubila civilizacija i politička korektnost, toliko ih je ubilo divljaštvo i primitivizam. Oni su živeli u međuvremenu, onomad kada svet nije bio ni previše mlad ni suviše star. Stvari su otišle dođavola. Možda bi trebalo umesto veronauke i građanskog vaspitanja uvesti u školski sistem predmet "gledanje filmova" i puštati klincima od prvog razreda kompletne opuse Stiv Mekvina i Li Marvina. To bi bilo pametno.Osim toga, pogledajte samo domaće političare kao jedan od modela kojem bi trebalo da teže današnji klinci. Takvi likovi bi u nekom vesternu Sema Pekinpoa već u prvim kadrovima bili mrtvi. Relativizacija osnovnih vrednosti je dovela do hipokrizije. Zbog toga je sve u otišlo u qurac. Mislim da je vreme da žene uzmu stvar u svoje ruke. Samo žena može pomoći muškarcu da se vrati svojoj pravoj prirodi. Dame, imate moju podršku i shvatite ovo kao S.O.S.

Нема коментара:

Постави коментар