уторак, 1. септембар 2009.

DOBRO DOŠLI MISTER ČENS - Hal Ešbi (1979)



Pre trideset godina Hal Esbi je snimio film po romanu Jerži Kosinskog (Prisutnost) kod nas prikazivan pod naslovom Dobro dosli, mister Čens sa nezaboravnim Piterom Selersom u ulozi Čensa. Priča o mentalno zaostalom coveku koji je citav svoj zivot proveo u usamljenosti i izolaciji, radeci marljivo u kao baštovan u bašti jednog bogataša i s ljubavlju negujuci biljke u njoj. Sve svoje znanje o svetu stekao je gledajuci neprestano i neumorno televiziju. Iznenada, kada njegov dobrotvor umre, Čens je primoran da napusti svoju voljenu bastu i kuću u kojoj je dotad živeo i da po prvi put zakorači u svet izvan nje. Potpuno se prepustajući, poput lista na vetru, okolnostima i desavanjima oko sebe, Čens iznenada upada u svet krupnog kapitala, visoke politike, seksa, novca i mas-medija.



Piter Selers je bio sjajan glumac, dok je kao čovek bio težak kao crna zemlja. Biografski film o Selersu, kojeg odlično tumači Džefri Raš, ukazuje da je u pitanju jedna slojevita, hipersenzibilna osoba, koja je imala oštre zube i umela da ujede kao agresivno dete kojem otimaš igračku. Godinama je glumio u komedijama koje ga licno nisu zanimale, a sanjao je da realizuje "Being there". Sve je kompletno sam izgurao, kupio prava na literarni predlozak, lobirao za ulogu, godinama čekao sansu da snimi "svoj film". Naravno, u tome mu je pomogao Povratak Pink Pantera, koji ga je vratio medju zvezde.



Film "Being there" je pametan i smešan na više načina, i kao komedija situacije i kao politički komentar. Jedna od poslednjih rečenica u filmu glasi: "Sve što treba da uradiš u ovoj zemlji je da budeš beo", tako da se Hal Ešbi, odnosno Kosinski, odnosno Selers, nose sa cinizmom i ironijom na način na koji je to činio veliki cinik Embrouz Birs (knjiga "Đavolov rečnik"). Uspeli su da naprave remek delo koje, vreme je pokazalo, sluši na čast istoriji filmske umetnosti.

Moja generacija je imala sreće da na državnoj televiziji osamdesetih, zahvaljujući Nebojši Đukeliću i Draganu Babiću, gleda najbolje filmove na svetu i čuje mišljenje filmskih autoriteta o tim istim filmovima. U nekoj takvoj emisiji odgledao sam prvi put i Ešbijevog mister Čensa. Bojim se da današnje generacije nemaju tu sreću. Jedino im preostaje da idu u Kinoteku ili sami da kopaju po alternativnim sajber svratištima ne bi li našli koju preporuku za obavezni daunloud.

1 коментар:


  1. Skoro kao ja danas! Nisam mentralno zaglibio (još) ali se zato "Alc" opasno primakao...Film je klasika. Selers kao da ne glumi..Zahvaljujem za potsjećanje :)
    PS
    kinoteke bi trebalo da ostanu jedini bioskopi. ostalo mogu da zatvore.

    ОдговориИзбриши