субота, 6. фебруар 2010.

SERGE GAINSBOURG - KARIKA KOJA NEDOSTAJEGledao sam pre nekoliko nedelja Jane Birkin na nekom TV kanalu kako lamentira nad svojom životnom ljubavnom pričom koju je "odigrala" sa velikim Serge Gainsbourgom. Nekoliko dana kasnije sam odgledao sjajan (ali težak) film Larsa fon Trira "Antichrist" u kojem je briljirala njihova ćerka Charlotte Gainsbourg. Neverovatan talenat. Krv nije voda.
Elem, Serge Gainsbourg je za mene veliki umetnik i jedna od značajnijih figura u mom sazrevanju. Uvek sam ga doživljavao kao direktnog potomka loze Bodlerovih. Intelektualac i frajer koji je ružan kao lopov, ali mu to nimalo nije škodilo jer je uvek uspevao da odvuče u krevet najseksipilnije žene tog vremena (Brižit Bardo). Bio je skandal majstor kojeg su znali svi konobari, pekari, cvećarke, kurve i hašišari Pariza. Bio je, da se izrazim rečnikom ulice, nenadjebiv. Pomalo Frank Sinatra, pomalo Dylan, pomalo Reinbo, pomalo Bodler, uvek odmetnik, nikada pohlepnik. Sjajan kompozitor i šoumen, koji se vešto kretao kroz različite pop stilove i koji je izvršio veliki uticaj na brojne savremene muzičare (Nick Cave, Luscious Jackson, Beck).
Karijeru je započeo 50-ih godina kao šlager pevač cool jazza, ali je u svom umetničkom razvoju eksperimentisao i sa ulickanim disko pesmama, kao i sa pop muzikom. Voleo je alkohol i žene, ali je svoje srce poklonio tadašnjem top modelu i glumici Jane Birkin. Kao dete je nosio žutu traku u višijevskom Parizu zbog jevrejskog porekla što je na njega ostavilo neizbrisiv trag. Prema svetu se odnosio arogantno i odjebljivo, jer je znao kako taj isti svet ume da bude rulja koja je u stanju da ukrade i ono malo slobode koju čovek ima po rođenju i po božijem htenju. Kao mladić upisuje studije slikarstva i svira klavir po kabareima. Druži se sa umetnicima i boemima Monmartra i pokušava da nađe svoje mesto u tom svetu. Prvo je komponovao i snimao tzv. coctail jazz pesme koje su se u to vreme smatrale lakim notama i prihvatljivim kičem. Kasnije je eksperimentisao sa Cha Cha Cha ritmovima i latino muzikom, da bi šezdesetih inspirisan pop artom sroz otišao u vode u kojima su se s one strane Atlantika kretali likovi poput Berta Bakaraka i Lija Hejzelvuda. Sedamdesetih je napisao roman i muziku za brojne filmove, a uspeo je čak i da glumi u nekom italijanskom erotskom filmu. Umro je 1991.godine od srčanog udara.
Jedan od njegovih skandal nastupa vezan je za gostovanje u TV emisiji sa pevačicom Vitni Hjuston gde joj je pred kamerama rekao "Želim te pojebati".


1 коментар: