среда, 21. април 2010.

I.R.M. iliti Hush...Hush, Sweet Charlotte


Četvrti album Charlotte Gainsbourg po imenu "I.R.M" je za savremenu produkciju nadasve zanimljiva pop ploča, koja će naći put do mnogih obožavaoca familije Gainsbourg/Birkin. Osim toga ogrebaće se i fanovi sjajnog Becka, koji je u ovom poduhvatu učestvovao kao producent. Da se razumemo odmah na početku, ova ploča nije remek delo i nećete je posebno pamtiti. Verovatno će doživeti sudbinu kao i neki albumi čuvene Marianne Faithfull, ali to nije umanjilo značaj mitske dimenizije koju predstavlja Marianne Faithfull. Dobro, doprinela je tome i činjenica da je prošla kroz krevet kompletnih Rolling Stonesa (mislim na Marianne, ne na Charlotte) i naravno izjavila da je najbolji od svih Keith Richards. U to ne treba sumnjati. Znalo se uvek ko je glavni baja među kotrljajućim kamenjem.

Elem, da se vratimo na devojčicu koja nije delila krevet sa Keith Richardsom ali je delila krevet u čuvenoj pesmi i spotu "Lemon Incest" sa svojim ocem Sergeom, igrala je u Gondryevom filmu "La science des rêves", isekla sebi klitoris u Trirovom "Antihristu" i stavila svima do znanja da je dostojna prezimena koje nosi. U pitanju je persona vanserijskog talenta i umetnica od integriteta koja pažljivo bira šta će i sa kime raditi.

Album I.R.M je nastajao posle 2007.godine, negde u mimohodu, posle njezinog oporavka od izliva krvi u mozak, koji je bio posledica povrede na skijanju. Inače I.R.M je skraćenica za magnentnu rezonancu koja je korišćena u terapijskom lečenju. Beckovi aranžmani nisu napadni, niti su posebno karakteristični. Čini mi se da je ovog puta hteo da napravi posebnu atmosferu koja je karakteristična za njegov lični doživljaj Charlotte Gainsbourg. Mislim da je u tome uspeo. Sve u svemu, kao što rekoh na samom početku, zanimljiva pop ploča.

Нема коментара:

Постави коментар