четвртак, 11. август 2011.

Mogućnost ostrva - Mišel Uelbek


Mišel Uelbek je nadrkani pisac koji ima šta da kaže. Njegov roman “Mogućnost ostrva” je, posle “Platforme” i “Elementarnih čestica“, bar što se mene tiče, nešto najbolje što je do sada napisao. U pitanju je roman koji bi se jednim delom, žanrovski mogao svrstati u SF, dok drugim delom više podseća na odjeke egzistencijalističke proze, prošarane selinovskim nihilizmom i balzakovskom komunikativnošću koja ga je približila širim čitalačkim krugovima diljem planete. Šteta je što se kod nas primio samo među intelektualnom snobovštinom, jer očigledno je da se Uelbek služi populističkim obrascima i populističkom građom prilikom stvaranja svojih dela, bilo da je u pitanju kriza seksualnosti, bilo da je u pitanju genetski inženjering, tako da bi njegove knjige bez problema mogli čitati i ljudi koji zaziru od takozvanih guru pisaca koje sebično čuvaju i svojataju “urbane” elite.
Uelbek nam svoje viđenje savremenog sveta prenosi kroz lik Danijela 1, ciničnog komičara čija je karijera na zalasku, a koji prilikom bespomoćnosti koju donose godine (starost) izvodi bilans stanja i uspeha sopstvenog života. Kao i kod svakog zajebanog Francuza, priča obiluje sočnim, zanimljivim, uzbudljivim i intrigantnim opservacijama, koje dotiču životne istine i zablude, kao i originalne poglede na umetnost, filozofiju, nauku, ljubav i seks. Ljubica Arsić je u pogovoru napisala: “Uelbek slika seksualnost i ljubav i dalje kao tajnu. U svim njegovim romanima ima mnogo ljubavi i seksa. Uelbek ne veruje u seks bez ljubavi…” Paralelno sa ispovešću Danijela 1, priču dopunjuju komentari Dainjela 24 I Danijela 25 koji su zapravo klonovi Danijela 1 jer je isti pristupio sekti koja je svojim sledbenicima obećala besmrtnost i koja se u bliskoj budućnosti nametnula kao vladajuća religija.
Ako vas ništa od navedenog neće inspirisati da svratite do obližnje knjižare ili biblioteke kako bi našli ovu knjigu, vi onda nikada nećete saznati zašto je ova knjiga inspirisala Iggya Popa da započne jedno novo poglavlje u svom umetničko-muzičkom opusu. Imaju nečeg zajedničkog Uelbek i Iggy. Ne znam kako se to zove, ali sam siguran da će mnogi tu sponu prepoznati.

2 коментара:

  1. Jedna od boljih. Dabome.
    Mada sam ja u trudnoci citala platformu koja me jos dodatno opaucila. Rekli mi da nije za trudne dane. Slagali me :)

    Odlican izbor.

    ОдговориИзбриши
  2. Uh...svaka chast! Ko zna kakve si emocije prenela na bebu:)?

    ОдговориИзбриши