недеља, 23. октобар 2011.

ČAVKA - Miloš Radivojević (1988)


"Čavka" je dirljiva melodrama Miše Radivojevića o prijateljstvu dvojice beogradskih dečaka koja potiču iz različitog socijalnog miljea, a koje spajaju razorene porodice, neuzvraćena ljubav i usamljenost. Ovo je jedan od onih domaćih filmova, o kojima se nikada nije pričalo onoliko koliko zaslužuju. Uvek su bili skrajnuti i svesno gurani negde ka margini, a suštinski su mnogo kvalitetniji i dublji od većine izvikanih dela praške škole. Mišu Radivojevića sam uvek doživljavao kao autentičnog autora beogradske filmske škole, koji je svojim individualističkim stavom i takvom poetikom, razarao maligno tkivo titoističko-građanske malograđanštine. Ko je gledao "Kvar" i "Dečka koji obećava" zna na kakve udarce mislim. To je ono što jednog autora svojom posebnošću izdvaja od ostalih savremenika.


Čavka (Marko Ratić) je dečak koji živi sam u napuštenom tramvaju smeštenom u neki od beogradskih parkova. Majka mu je umrla kada je bio mali, a otac je na izdržavanju zatvorske kazne. Očeva želja je da Čavka završi školu i dečak ubrzo počinje da pohađa nastavu u jednoj od gradskih osnovnih škola. Tu upoznaje Profu (Slobodan Negić - legendarni Maksić iz školskog programa)sa kojim ubrzo postaje jako blizak, ali stvari se odvijaju tako da svet odraslih uvek pobeđuje otkrivajući svoju sebičnost i gadost nežnim dečijim dušama.


Pored Ratića i Negića, odlične uloge su odigrali Aleksandar Berček, Milena Dravić, Bogdan Diklić, Dragan Nikolić i Sonja Savić. Ako mi ne verujete, vi proverite.

7 коментара:

  1. ...Jako sam davno gledala ovaj film, pre deset godine sigurno, i secam se svih tih scena vrlo dobro, Diklica, oca...onog kombija, tuce, tajni...

    ОдговориИзбриши
  2. I udarih enter pre nego sam zavrsila :)
    I film me dirnuo, kao uvek filmovi u kom postoje "mali" deciji svetovi, nasprav "velikih" odraslih.
    Kad "veliki" ne bi umesali prste u decije ljubavi i prijateljstva, ovaj svet bi bio mnogo bolji. Sigurno.

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan film. Davno sam ga gledala, ali su mi neke scene ostale u živom sećanju. I, naravno, atmosfera filma koja se ne zaboravlja. Ovo je jedan od filmova za koji ne znaš da li si ga čitao ili gledao - to je, bar po mom mišljenju, velika pohvala.

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdravljam vas dobre vile:)

    Drago mi je da vam se dopao film, ali ruku na srce, u vaš ukus nisam sumnjao.

    ОдговориИзбриши
  5. Sajsi MC je napravila odličan koncert prošlog vikenda u Božidarcu. Evo delića atmosfere na ovom linku: http://www.as-design.net/flash/sajsi-mc/

    ОдговориИзбриши
  6. Мой любимый фильм !

    ОдговориИзбриши
  7. Odrastali smo..A mnogi nikada nisu odrasli, mada se trude da to budu..Ja, recimo, nisam...

    ОдговориИзбриши