субота, 4. фебруар 2012.

Sudbina čoveka u savremenom svetu - Nikolaj Berđajev (Logos)


Na prvi pogled, između ruskog filozofa Nikolaja Berđajeva i teksaškog hardcore benda At Drive In, nema puno sličnosti. Pripadaju različitim vremenima i kontinentima, različitim kulturama, drugačijim životnim filozofijama. Berđajevu je polazište hrišćanstvo dok su mladići sa afro frizurama socijalno osvešćeni rok muzičari koji su prozreli prevaru demokratsko-liberalnog kapitalizma i o tome glasno govore kroz svoju umetnost. To je takođe činio i Berđajev kroz mnoga svoja dela, još tamo negde pred početak drugog svetskog rata. Neko će reći da je neumesno dovoditi u vezu jednog ruskog filozofa sa nekim klincima iz Amerike, koji drljaju gitare, vrište u mikrofon, bacaju se sa stejdža i verovatno konzumiraju raznorazne opijate. Meni je to sasvim ok. Uvek sam se trudio da posmatram svet iz različitih uglova. Mislim da je jezgro filozofskog pogleda na svet Berđajeva i zvuk sastava At Drive In veoma slično. Berđajev je knjigom „Sudbina čoveka u savremenom svetu“ objasnio sve ono o čemu su kasnije pevali MC 5, The Clash, Rage Against The Machine i At Drive In. Iako napisana 1934. godine danas je i te kako aktuelna, pogotovu kada svet pokazuje da je svestan poslednjeg stadijuma kancera koji je zahvatio sve vitalne organe njegovog organizma. Knjiga Nikolaja Berđajeva svedoči o kraju humanizma, ujedno i o kraju ljudskosti, ali nas ne ostavlja u kanalu nihilizma već nas podseća da uvek imamo izbor i izlaz.


„Sloboda u društvenom životu predstavlja paradoks i stvara niz protivrečnosti. Mi živimo u vremenu zaoštravanja i razotkrivanja protivrečnosti. Politička i ekonomska sloboda doživljavaju forme opadanja. Principi koji su se poštovali kao zaštitnici slobode, isparili su i više nikoga ne nadahnjuju. Odživeli su principi Francuske revolucije. Omladinu više ne zadovoljavaju ni ideologija liberalizma ni ideologija demokratije. Formalna parlamentarna demokratija je samu sebe iskompromitovala i više nema snage da socijalno reformiše društvo. Naprotiv, u njoj se primećuje strašna snaga inercije. Sloboda duha je sveti simbol, njeno značenje ne može biti povezano sa privremenim i prelaznim formama ovog ili onog perioda. Ali, sloboda u socijalnom, političkom, čak i kulturnom životu, prestaje da nadahnjuje, ona je svima dozlogrdila, u nju su prestali da veruju. Mi živimo u periodu opadanja slobode. Sloboda je izvitoperena. Ona je postala konzervativni princip i neretko prikriva čovekovo ropstvo. Formalno shvatanje slobode dovelo je do stvarne neslobode. Sloboda je proklamovana, ali ogroman deo čovečanstva ne može da je realizuje. Naročito se ekonomska sloboda pokazala kao izrugivačka. Isto tako su i prava čoveka i građanina izgubila svaki kredit.“

Nikolaj Berđajev (Sudbina čoveka u savremenom svetu)

8 коментара:

  1. Pročitaj i njegovu autobiografiju. Više nego odlična.
    No, ja sam slaba na njegovu misao.

    ОдговориИзбриши
  2. Prochitaj Filozofiju nejednakosti. Kritika socijalizma, demokratije, liberalizma ... Ja sam je prvi put procitao 2001. shto me je navelo da procitam i ostale njegove knjige. Inache njegova odabrana dela u 10 knjiga objavio je BRIMO (Vladimir Medenica), Filozofju slobodnog duha, Dereta, a Duhovnu krizu inteligencije i Samospoznaju, Zepter.

    ОдговориИзбриши
  3. Spominjao sam ga jos pre pola godine u postu o nacionalizmu, tacno iz ove knjige, koja je genijalna, jer pleni i danas. Obavezno procitaj i Filozofiju slobode, od istog izdavaca (ovaj Medenica je genijalan kao izdavac) Vladimira Solovjova, zanimljiv lik, i njegov esej o ljubavi. Trebalo mi je nesto sto ce da dotuce moja razmisljanja o tome kako smo evoluciono gledano mi samo masine za reprodukciju, na onom najelementarnijem nivou.

    Cela ta posle ruska emigracija je fantasticna, Berdjajev, Bunjin, Solzenjicin...

    ОдговориИзбриши
  4. Mozda je paradoks, ali jedan covjek vise ne moze biti (sasvim) slobodan. Dvoje vec mogu. On i ona pogotovo. Ljudi se udruzuju da bi bili sto slobodniji, Afro frizire i Berđajev su kompatibilni. Ono sto je uslov za bilo kakvu slobodu jeste - saucesce. To je "tajna veza za sve nas". Jedan od datuma slobode je i 12.11. N znam za Berđajeva, ali tako ga ja shvatam. :)

    ОдговориИзбриши