субота, 7. април 2012.

Ustanička ulica - Miroslav Terzić (2012)


Priznajem da ulazak u bioskopsku salu, radi gledanja domaćeg filma ovakve tematike, kod mene poslednjih nekoliko godina izaziva nelagodu zbog neizvesnosti sveobuhvatnog kvaliteta i ideološkog diskursa koji takvi filmovi obično nose. Nekako sam uvek rezervisan, za svaki slučaj, međutim desi se ponekad da film ispadne mnogo bolji nego što sam očekivao. O “Ustaničkoj ulici” Miroslava Terzića se puno pričalo, a zbog same tematike, kao što rekoh, bio sam poprilično skeptičan, jer su takve teme do sada u domaćoj, svetskoj i regionalnoj kinematografiji obrađivane jednostrano ili lažno pokajnički, gde bi na kraju uvek isključivo ispadao kriv neki Milorad, koji je Halidu pucao u glavu, silovao Šteficu i Lejlu, i bacao bebe sa terase porodilišta. Sa temom koja je vruća poput krompira izvađenog iz vatre, scenaristi Pejaković i Milosavljević uspeli su da napišu scenario za jedan, pre svega, pošten film koji se na indirektan način bavi i ratnim zločinima. Ono što je za pohvalu, autori su eliminisali idiotsku ideju kolektivne odgovornosti i uspeli da prikažu stvarnu tragičnost koju nose likovi - zamenik javnog tužioca (Gordan Kičić) i čovek paravojne formacije iz ratova devedesetih (Uliks Fehmiu). Ono što nije za pohvalu, autori su propustili da uključe elemente stranih obaveštajnih službi, čiji je udeo u događanjima devedesetih, kao i u našoj tranzicionoj svakodnevnici, nemerljiv. Mislim da bi onda cela priča bila kompleksnija i smislenija.


Što se tiče samog kvaliteta filma u žanrovskom smislu, u pitanju je politički triler koji može da se nosi sa svetskim filmovima ovog žanra. Besprekorna režija Miroslava Terzića, pažljivo kadriranje, dinamičnost priče i solidni dijalozi sa neupadljivim manama, kao i sjajna gluma Kičića i Fehmiua, pružiće vam jedno osvežavajuće bioskopsko iskustvo. Što se ostatka glumačke ekipe tiče, tu je stari bard Rade Šerbedžija koji je u filmu prosečan i ne baš preterano ubedljiv (Holivud ga je iskvario), dok su Petar Božović, Jelena Đokić, Milica Mihajlović i Bojan Žirović odlično odigrali svoje epizodne uloge.
U svakom slučaju “Ustanička ulica” je film koji bi trebalo da odgledate. Posle “Žućka- priče o Radivoju Koraću” jedan od boljih domaćih filmova ove godine.

Нема коментара:

Постави коментар