субота, 8. септембар 2012.

Robert Crumb u Beogradu


Sinoć sam skoknuo do SKC-a da se poklonim velikom Robertu Crumbu koji je ovih dana gost našeg grada na Međunarodnom salonu stripa. Pored njega, videh mu suprugu Aline Kominsky Crumb i Gilberta Sheltona. Crumb je i dalje dobrodržeći matorac kojem mozak i dalje besprekorno radi. Prevalio je preko svog habitusa svakakve nedaće, od cenzure makartizma, preko hipi revolucije i LSD ludila, do imanja i nemanja. Sretao se i sarađivao u svom životu sa nekim od najznačajnijih ličnosti pop mitologije (Janis Joplin, Jim Morrison, Charles Bukowski, Philip K. Dick, Terry Gilliam). Ostavio je veliki trag u pop kulturi, neizmerno uticavši na razvoj mnogih umetnika iz sveta stripa, filma, rokenrola i književnosti.


Usput sam kupio i Crumbovu “Veliku knjigu” ali nisam uspeo da dobijem potpis zbog gužve koju su napravili stripofili ziloti koji su svi do jednog nešto što ovaj grad čini velikim gradom. Uspeo sam samo da napravim gornju fotku Roberta Crumba i Dušana Makavejeva. Nije profi, ali je OK. Inače, naš drugar Marko Nikolić je na Popboksu napravio odličan intervju sa Crumbom http://www.popboks.com/tekst.php?ID=9094 pa izvolite ga pročitati. 


3 коментара:

  1. dobro dobro nastavlja se promocija stripa na stranicama naseg omiljenog bloga... u oktobru izlazi izuzetno udaljeno susedstvo u izdanju fibre iz zagreba o cemu je vec bilo reci ovde... a crumb u srbiji... cista atomska bomba u ovoj zabokrecini... usput se i ekipa iz vremena lepo oprala sa onim intervjuom... eto ja nisam bio na ovoj manifestaciji, odavno ne gutam knjizevne veceri... he he... iako ne sumnjam da je bilo lepo iskustvo...

    ОдговориИзбриши