недеља, 19. мај 2013.

Aleksej Balabanov (1959 - 2013) R.I.P.Poslednji pozdrav jednom od najvećih savremenih autora svetske kinematografije. Cenili smo njegov rad i uvek sa velikim interesovanjem čekali svaki njegov film. Za sobom je ostavio dela koja na najverodostojniji način opisuju tranzicionu Rusiju, kriminalni milje i rat u Čečeniji. Zbogom Maestro!


10 коментара:

 1. braća su odlična, kec malo jači. kočegar je naivan, zamak ni nisam odgledao do kraja, ovo ostalo sam preskočio - primetio sam da su gruz 200 i morfijum popularni među savremenim janičarima, kao inspiracija za izvođenje autorasističkih teza, pa sam iz tog razloga preskakao. jedna banda, srpski film i klip su sasvim dovoljni hahaha

  ОдговориИзбриши
 2. Gruz 200 je odličan, a Morfijum je još bolji. Nemoj da se pecaš na to što su omiljeni među tvojim političkim neistomišljenicima. Umetnost je u pitanju, batali politiku. Pogledaj Rat obavezno!
  Inače, zanimljivo mi je bilo to što naši rusofili nisu voleli mnogo Balabanova. Kažu nema onih ruskih stepa i nema "ruske duše" (šta god to bilo), i previše je, kažu, kritičan prema Putinovoj Rusiji. :) Meni se to dopada, po cenu i da me svrstaš među janičare.
  Btw, znaš da mi se dopala Banda, a ova dva još nisam pogledao.
  Skinuo sam Apostola. Javljam ti utiske. :)

  ОдговориИзбриши
 3. ne, nisi ti taj, inače ne bih trošio slova u komunikaciji sa tobom. "neistomišljenici" je ipak veliki kompliment za njih, jer oni u stvari ni ne misle, a balabanov, naravno iz sasvim drugih pobuda, legitimiše njihovu simulaciju kritičnosti (već viđeno).
  ovde ipak pričamo o lošim ljudima, koje je ovo nesrećno vreme izbacilo na površinu kao korisne idiote. opsednutost rusima je meni lično smešna, bilo da je u pitanju obožavanje do apsurda ili rusofobija, koja po pravilu ide u paru sa(auto)srbofobijom, na šta sam veoma osetljiv. ti nisi srbofobičan, pa samim tim nisi ni janičar.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. slažem se da preterana opsednutost nekom kulturom i ideologijom može biti smešna. seti se samo lika kojeg igra bata stojković u "ko to tamo peva". njegova opsesija nemcima je groteskna. opet s druge strane, jako mi je drago kada pričam sa pametnim ljudima koji svoju inspiraciju nalaze i u drugim kulturama, bilo da je rusofilska, amerikanofilska, anglofilska, frankofilska, germanofilska, orijentalna ili dalekoistočna. to prožimanje je u današnja vremena veliko bogatstvo.
   peace and love! long live rock and roll :)

   Избриши
  2. druge kulture uvek i svuda, jedna kultura koja se izdaje za jedinu - nikad!

   Избриши
 4. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 5. :/
  Sad videh i ja, i odmah pomislih da vam javim.

  //Zamak se meni svideo, iako je u momentima bas teskoban za gledanje i iako nisam citala knjizevnu podlogu. Mislim da Mare treba da pogleda "Rat"

  http://russianfilm.blogspot.com/2013/05/director-alexey-balabanov-died.htm

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Rat svakako da pogleda. Mislim da bi mu se i Morfijum dopao s obzirom da ga je radio po predlošku Bulgakova.

   Избриши
  2. kafka je precenjen za medalju. dobro, nije toliko truo, kao npr. kundera :)

   primljeno k znanju, pogledaću sve. rat sam već počeo haha

   Избриши
 6. https://www.youtube.com/watch?v=cLYm43lIKPk

  ОдговориИзбриши