понедељак, 22. јул 2013.

The Killing / TV serija




Nisam jedan od onih koji redovno prate TV serije. Nemam puno slobodnog vremena da bih se upuštao u takve avanture. Voleo bih ja, nije da ne bih, ali trenutno stanje je takvo kakvo jeste. Ne može se iz ove kože. Ipak, ponekad poslušam svoje prijatelje koji redovno prate i skidaju popularne TV serije i ubacim ponešto od takvih stvari u zgusnuti tajming robovanja borbi za golu egzistenciju. Ne mogu tek tako da zaobilazim jednu od najpopularnijih formi globalnog medijskog univerzuma. Dok Holivud žešće krizira zbog diktature političke korektnosti i grubog cenzurisanja, na televiziji se dešavaju prave stvari. Jedna od tih serija, koje su mi pričinile veliko zadovoljstvo, zove se „The Killing“ i to je zapravo rimejk danske serije „Forbrydelsen” koja se trenutno daje na nekoj od naših televizija i za koju sam takođe čuo sve same reči hvale. S obzirom da više volim američki milje kriminalističkih filmova/serija ipak sam se odlučio za rimejk. 


Kako sam upravo završio drugu sezonu, u kojoj je zaokružena priča o ubistvu Rozi Larsen, mogu vam reći da je u pitanju serija koja razvaljuje. Nisam tako uživao još od Sopranosa. Svukli smo dve sezone (26 epizoda po 40 i kusur minuta) za nekoliko dana.  Odlična režija, inteligentan scenario, fantastični glumci (posebno bih izdvojio Brenta Sekstona, Mišel Forbes i Džejmi En Alman), jezivo savršena atmosfera kišovitog Sijetla i tri celine koje se prožimaju i čijim sastavljanjem detektivka Sara Linden (Mirel Enos) i detektiv Stiven Holder (Džoel Kinaman) dolaze do odgovora na pitanje : Ko je ubio Rozi Larsen? Nisu se bez razloga, producenti, ovakvim sloganom pozvali na TV klasik Dejvida Linča. Ove dve priče dele sličnu atmosferu, s tim što ovde nema onih tripoznih i onostranih momenata koji su pratili istragu ubistva Lore Palmer.
The Killing je ujedno krimi drama, porodična tragedija i žestoka kritika političkog sistema. Ukoliko se pakujete za godišnji odmor, spakujte i ovih 8-9 GB na hard i obavezno izdvojite malo vremena za uživanje i u ovakvim stvarima . Biće to jedna od onih serija koje ćete dugo pamtiti.


3 коментара:

  1. daj šansu originalu, sam vrh vrhova. rimejk nisam gledao, nemam ni kad.

    ОдговориИзбриши
  2. Isto na preporuku prijatelja, skinula sam sve tri sezone i odgledala ih u veoma kratkom vremenskom roku. Da sam znala da postoji rimejk, možda bih se i ja odlučila za njega, iz istih razloga kao i ti. No, na jezik se čovek vrlo brzo navikne, a prija i praćenje jako zanimljivog trilera u sasvim drugom okruženju od onog na koje smo navikli u američkim ili britanskim serijama. Glumci su razbili, svaka epizoda tako napravljena da moraš odmah da gledaš sledeću, sve u svemu, preporuka za sve koji vole taj žanr.

    ОдговориИзбриши
  3. gledaću i original, ali tek kad mi slegnu utisci od rimejka. drago mi je što cela ova priča ima svoje fanove.

    ОдговориИзбриши