недеља, 1. децембар 2013.

Poslednji revolveraši (Koncert benda ELDORADO - Dom omladine 30.novembar)


Sinoć je u Domu omladine Beograd održan koncert benda Eldorado. U pitanju je supergrupa koja je nastala spontano, na temelju ideje beogradskog reditelja i muzičara Milutina Petrovića, u prijateljskoj kolaboraciji sa basistom Zdenkom Kolarom (Idoli, Zona B), gitaristom Dudom Bezuhom (Zona B, Đorđe Balašević) i bubnjarom Dušanom Ristićem-Ristom (Zona B). Kao veliki poštovalac Milutinovog filmskog stava, rešio sam da proverim da li je na terenu rokenrola uspeo da uobliči i pronađe onaj bluzerski americana-groove za kojim je aktivno krenuo u potragu pre nekoliko godina. Plod takve potrage okupio nas je sinoć u DOB-u i sproveo kroz mitski Hoksov „Eldorado“ preko beogradskih „revolveraša“ stare škole, koji su svojom vanserijskom svirkom vaskrsli energiju dobrog gradskog duha. 


Dakle, sinoć sam imao priliku da čujem uživo ceo album Eldorada koji broji 12 odličnih pesama. U pitanju je čistokrvna rokerska ploča na kojoj možete čuti magiju čiju su tajnu beogradskim revolverašima otkrili veliki uzori, od Led Zeppelina i Townes Van Zandta do Talking Headsa. Pre koncerta sam imao priliku da čujem samo dve njihove pesme,, i to superhit „Puž“ , kao i ultra rokersku „Fuksa muzika“, međutim pored drugih autorskih pesama sinoć sam uživao i u obradama koje mi u životu znače mnogo više od same muzike (When Your Dream Lovers Die, All Along The Watchtower, Rock And Roll, Gimme Shelter), kao i u pojedinim izvedbama obojenim sjajnim pratećim vokalima Marine Krnić, Višnje Begović i Marine Bošković. Kao najlepši momenat koncerta izdvojio bih najavu i izvođenje pesme “Soka” koju su posvetili Sonji Savić i koja će sigurno ući u istoriju domaćeg rokenrola, kao jedan od najlepših muzičkih omaža velikoj glumici i umetnici. 
Umalo da zaboravim da pomenem, da nas je u celu priču kao predgrupa uveo bend Ventolin, koji već godinama neguje zvuk amerikane, i koje je potpisnik ovih redova gledao nekada u starom sastavu, a sinoć sa novim basistom i gitaristom. Kvalitet svirke se zbog navedenog nije promenio. I dalje zvuče dobro, negujući odjeke zvučnih slika koje će vas podsetiti na najbolje vreme Jangovog benda Crazy Horse.
U svakom slučaju, ovim koncertom sam napunio baterije za sledeću sedmicu. U ponedeljak ću ponovo uroniti u svoj dosadni činovnički život, ali ću makar kao mantru, radi dobrih vibracija, pevušiti pesme Eldorada. 


2 коментара:

  1. Meni je ova pesma neopisiv hit!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Trebalo bi tako da bude, ali mi se čini da je na ovim prostorima prošlo vreme za ovakve hitove. Ne postoji medijska podrška.

      Избриши