петак, 14. фебруар 2014.

LUDE ŽENE - "ARMIJA LAVOVA"




Koliko puta ste čuli od svojih prijatelja i poznanika kako ogorčeno tvrde da je rokenrol u Srbiji mrtav? Ja tu priču slušam od devedesetih do danas. Mojim dragim matorim prijateljima, od kojih sam zajmio ploče na preslušavanje, nije prijao zvuk devedesetih. Smatrali su da su svi „brzi bendovi Srbije“ teško sranje. Oni malo stariji su čak ignorisali i osamdesete. Ostali su na Smaku, Dugmetu i Yu Grupi, a oni malo mlađi su podvukli crtu ispod Ekatarine Velike. Ništa KZU, ništa DLM, ništa Bjesovi, ništa Kristali, ništa Love Hunters, ništa Eva Braun. To za njih nije postojalo. Nije se ni uzimalo u razmatranje. Uvek sam se pitao, otkud takva hermetičnost kod tih ljudi. Zašto imaju problem sa činjenicom da se muzika menja, transformiše, spaja i ponovo rađa sa novom energijom? Sada kada su došla neka druga vremena, moja generacija pravi novi hor pop-rok apokaliptičara. Trudim se da ih ne slušam, a i mrzi me da raspravljam. Uostalom, kada vidim da je konačno došlo do decentralizacije i da u unutrašnjosti Srbije postoje brojni bendovi, koji traju i opstaju, znam da nije sve gotovo i da još ima nade. Kada pogledate na Youtube kanalu film „Mi plačemo iza tamnih naočara“ o niškoj rokenrol sceni, shvatićete da i dalje postoje bendovi koji sviraju i žive rokenrol izvan prestonice. Jedino što svima njima nedostaje je medijska podrška. Domaći bend koji je prošle godine snimio  jedan od najzanimljivijih albuma su Lude žene iz Užica.


S obzirom da su svirali i sazrevali drugom polovinom osamdesetih, vremešni užički mladići iz benda Lude žene, nisu zaobišli ni trend devedesetih. 2009. godine, posle 15 godina pauze, shvatili su da je vreme da ponovo uzmu gitare u ruke i uključe pojačala. Nisu se poput mnogih bendova zaglavili u vremenskom vakumu koji nije dozvoljavao dalji kreativni razvoj. Lude žene su na najbolji mogući način u tom ponovnom traganju pronašle svoj sopstveni zvuk, spajajući iskustvo jugoslovenskog novotalasnog pop-punka osamdesetih, sa domaćim popom devedesetih i bogatim legatom svetske baštine, od Brajana Vilsona i Aleksa Čiltona, preko  The Ramones i The Undertones, do Teenage Fanclub i Weezer. Melodične pesme sa čvrstim rifovima, tekstovima lišenih pretencioznosti “velikih poruka“ i prijatnim pop vokalima. Album broji 10 pesama od kojih bih posebno izdvojio „Armiju lavova“, „Crno belo“, „Kome pripadam“, i ultimativni hit „Moja draga“ na kojem je gostovala Ex -Yu legenda Zoran Predin iz grupe Lačni Franc.
Lude žene su potvrda da je Užice grad koji ima svoju subkulturnu priču. Pored jednog regionalnog književnog festivala, jednog pozorišnog festivala, jednog bluz-rok festivala, svašta se tamo valjalo, vajalo i kvalitetno izvajalo. Iako su u poslednje vreme više poznati po klostridiji i otrovnim algama, doći će vreme kada će više pričati o jednom sjajnom power-pop bendu iz Zapadne Srbije. 


1 коментар: