недеља, 16. новембар 2014.

SO ZEMLJE - Vim Venders & Džulijano Ribeiro Salgado (2014)




Vim Venders je kao jedan od najreprezentativnijih pripadnika modernog autorskog filma snimio nekoliko sjajnih dokumentarnih filmova. Osamdesetih je bio ko-režiser na filmu Lighting Over Water (1980) Nikolasa Reja, a od vrednijih ostvarenja među Vendersovim dokumentarcima mogu se još izdvojiti filmovi Room 666 (1982), Tokyo-Ga (1985), Buena Vista Social Club (1999) i Soul Of Man (2003).


O dokumentarnom filmu „So zemlje“ Vima Vendersa i Džulijano Ribeiro Salgada (sin S. Salgada), teško je naći prikladne reči, kojima bi mogli da opišemo njegovo savršenstvo. U pitanju je film koji istoriju kinematografije čini bogatijom za još jedno nezaobilazno remek-delo pomenutog žanra. 


Sebastiao Salgado je pre svega jedan divan i veliki čovek, a posle toga veliki umetnik. Njegove fotografije su fascinantne i na posmatrača ostavljaju neverovatan utisak. Rođen je u Brazilu, u seoskoj porodici. Kao mladić odlazi u Sao Paolo, gde je završio ekonomski fakultet. Kao student upoznaje svoju suprugu i životnu saputnicu Leliu Salgado, sa kojom sedamdesetih odlazi u Evropu. Salgado je prvo radio posao ekonomiste i smešila mu se uspešna bankarska karijera, ali su srce i duh ovog čoveka krenuli jednim humanijim i kreativnijim putem. Od tada, pa do danas, Salgado je putovao kontinentima i svojim fotografijama svedočio lepotu, bedu i strahotu različitih civilizacija. Ratovi na afričkom kontinentu, egzodusi, glad u Etiopiji, rat u bivšoj Jugoslaviji, kao i mnogi drugi stravični prizori, kojih se običan čovek zapadne civilizacije najčešće kloni, zbog neugodnosti narušavanja (malo)građanskog komformizma, majstorski su uslikani objektivom ovog velikog umetnika. Poslednjih godina Salgado fotografiše isključivo lepotu i čuda prirode. 


Isus je svojim učenicima rekao: „Vi ste so zemlje. Ali ako so obljutavi, čime će se osoliti? Ona više ni za šta nije, osim da se baci, i da je ljudi zgaze.“

Sebastiao Salgado je svojim životom i delom poručio čovečanstvu i ljudima, da su kao so zemlje deo prirode i da je na svima nama velika odgovornost. Moramo se boriti protiv destrukcije i ne smemo obljutaviti. Ovo je jedna divna ljudska priča, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

6 коментара:

  1. Nisam uspela da ga pogledam sad na Slobodnoj zoni, karte su bile rasprodate. Ali pogledace se u nekom momentu.
    I fali ti "Pina" na onoj listi ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nisam stavio pinu jer je nisam odgledao. nisam smeo unapred da tvrdim da je odličan, iako su mi svi rekli da jeste odličan. :)

      Избриши
  2. Pina je ko masline - ili ih volis ili ih ne volis. Ja ih u slucaju Pine, ne volim. Prvi deo filma je i stimao, a onda je nastalo "krpljenje".

    Ali sam zato zauvek kupljena sa Palermo Shooting. Remek delo!

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. nema veze, ja više ne pravim razliku između dobrog dokumentarca i dobrog igranog filma.

      Избриши
  4. od vendersa uvijek vise ocekujem nego sto da na kraju. "muzicki" film mu je ok...ili ja to starim pa se raznjezim bez potrebe?

    ОдговориИзбриши