четвртак, 25. децембар 2014.

Šta se gledalo 2014.godine u gnezdu Jorgoslovlja ?





Kao i svake godine, vreme je da se podvuče crta i napravi jedna intimna lista filmova i serija koje su nam život učinile zanimljivijim nego što je zaista to bio u ova šugava vremena, kada je sve što se kreće i događa postalo zlo i naopako. Svet se iskvario, ljudi postali sebični, čaršije se poseljačile, a mečka nam opet zakucala na vrata. I tako u tom globalnom i lokalnom cirkusu, dok pametni ćute, budale trtljaju, a gluperde kormilo drže, mi gledamo filmove i serije umesto da govnjivom motkom jurimo bagru. Pitaće nas jednog dana potomci šta smo radili dok je svet odlazio dođavola. Ne znam kako ćemo se opravdati, ali ajde, da ne seruckam više jer celuloid ne sme da trpi zbog stvarnosti. Film je ipak veći od života. I kada je takav on je dobar. Kada podražava život on je sranje. Ko to bude shvatio na vreme, za njega ima nade.
Listu otvaraju dva filma koja su na mene ostavila veoma snažan utisak. U pitanju su dve potpuno različite poetike. La Grande Bellezza kao jedan Art film u režiji Paolo Sorentina (kojeg ranije nisam cenio) i The Judge Dejvida Dobkina kao jedna odlična holivudska melodrama koja neodoljivo podseća na melodrame iz vremena Novog Holivuda. Osim toga, kako su TV serije pobedile filmove, na listi su i tri serije koje su me 2014. godine raspametile, kao i dva sjajna dokumentarca. S obzirom da je ostalo puno filmova i serija koje još uvek nisam odgledao, ova lista je isključivo lična, filmofilska i ne treba je uzimati za ozbiljno. Ipak, nije ni skroz neozbiljna. Kada budete proverili sva ova dela, kladim se da ćete složiti sa mnom da se avantura isplatila.



Velika lepota – Paolo Sorentino (ITA)



Sudija – Dejvid Dobkin (SAD)


Nebraska – Aleksandar Pejn (SAD)


Boyhood – Ričard Linklejter (SAD)


Samo ljubavnici opstaju – Džim Džarmuš (VB/NEM/SAD/FRA)


Otmica Mišela Uelbeka – Gijom Niklo (Fra/Belg)


Iščezla – Dejvid Finčer (SAD)


Neprijatelj – Denis Vilenev (KAN)


Veliki zli vukovi – Aharon Kešales & Navot Papushado (Izrael)


Nightcrawler – Den Gilroj (SAD)


DVA DOKUMENTARCA

So zemlje – Vim Venders (FRA)


Muscle Shoals – Greg Fredi Kamalijer (SAD)


TRI VRHUNSKE SERIJE

Pravi detektiv – TV SERIJA (SAD)


Fargo – TV SERIJA (SAD)


Oliv Kitridž – TV SERIJA (SAD)




6 коментара:

  1. Odlična lista. Nisam još gledala The Jugde ali sve ostalo si pravedno postavio na listu. Oliv Kitridž me je odluševila. Teška priča, ali vredi svaku sekundu. Tu je i Bil Marej fenomenalan.

    Liki Li

    ОдговориИзбриши
  2. Thanks Liki Li :) Bil je pokidao, ali i Ričard Dženkins.

    ОдговориИзбриши
  3. Ima ovde stvari koje su ostale nevidjene u 2014, tako da znam sta cu gledati tokom blagdana - hvala na preporukama! :)
    Nego, da li to "u gnezdu" znaci da imas kopiju "Salt of the Earth"? :)

    ОдговориИзбриши
  4. bas lepa lista! znam sta cu da prepisem i hvala ti na tome!

    ОдговориИзбриши