недеља, 4. јануар 2015.

SPAS (The Salvation) - Kristofer Levring (DAN) 2014






Klint Istvud je jednom prilikom rekao da su jazz muzika i vestern filmovi dve najautentičnije tvorevine američke kulture. Nije teško složiti se sa ovom konstatacijom, jer je apsolutno tačna. Stoga je logično što mnogi danas postavljaju pitanje zašto se Holivud odrekao vestern žanra. Zašto je snimanje takvih filmova danas eksces? Odgovor na ovo pitanje ćemo možda dobiti u nekim vremenima koja dolaze. Ništa nam drugo ne preostaje, nego da se nadamo uskrsnuću filmova sa usamljenim jahačima. Jedan od takvih je Spas (The Salvation), reditelja Kristiana Levringa, i sa velikom radošću je dočekan kod potpisnika ovih redova.

U pitanju je danski vestern, čija se radnja odvija u Americi, na engleskom jeziku, baš onako kako se to nekada radilo u špageti vesternima. Ono što su nekada radili Italijani, to danas može raditi bilo koji autor, bilo koje države na svetu. Vesterne danas sve manje snimaju Amerikanci, ali se nađe koji evropski reditelj da ih podseti na tradiciju. Činjenica je da su evropski filmmejkeri dobar deo svog filmskog obrazovanja stekli i preko vestern filmova. 


Jon (Mads Mikelsen) i Peter (Mikale Persbrand) su braća koja su, posle dansko – nemačkog rata 1864. godine, otišla u Ameriku u potrazi za novim životom. Posle sedam godina pripremanja terena i mukotrpnog rada, Jon konačno dočekuje svoju ženu i sina. Međutim, samo što su kročili na tlo Amerike, sačekala ih je tamna strana Divljeg Zapada. Jon i Peter uzimaju pravdu u svoje ruke i kreću u krvavi obračun sa bandom kauboja Delarue (Džefri Din Morgan) koja teroriše čitav okrug. Pored sjajnog Mikelsena i Džefrija Din Morgana, u filmu se pojavljuje intrigantan lik mutave udovice jednog od bandita, koju je odlično odigrala seksipilna Eva Grin, dok je pokvarenog i grabežljivog gradonačelnika Kina odigrao legendarni Džonatan Prajs. Takođe vam može biti zanimljivo i to da je jednog od bandita odigrao bivši fudbaler Erik Kantona koji se veoma dobro snalazi kao glumac. Ono što je takođe upadljivo je odlična fotografija karakteristična za moderne holivudske filmove.

Spas (The Salvation) nije savršen vestern film, ali nije ni loš. U pitanju je jedno od solidnijih ostvarenja iz protekle godine. Pošten omaž žanru od strane autora koji je, iz rodne Danske, kao klinac uživao u najboljim filmovima na svetu, i zato mu treba dati šansu.


Нема коментара:

Постави коментар