петак, 13. фебруар 2015.

Fil(m)ovanje 5




MAPS TO THE STARS – režija: David Cronenberg (SAD) 2014



Pre nego što počnete da gledate ovaj film, morate se osloboditi svih uspomena koje vas vezuju za Cronenberga iz osamdesetih, naravno, ukoliko to niste učinili do sada. Vremena su se promenila, a granice između mejnstrima i andergrounda, barem kada je američki film u pitanju, srušene su još početkom devedesetih. Ono što je Kronenberg napravio u poslednjih dvadesetak godina, nešto je što bi se moglo podvesti pod taj novi koncept koji je zavladao pop kulturom. Iako je to koncept koji je spojio pulp, art i zabavu, Cronenberg  često uspeva, da i pod takvim pravilima, provuče osnove svoje autentične poetike.
Bolest kao metafora. Zakulisna izopačenost holivudskih protagonista. Incestuozna degenerisanost kao plod osujećene ljubavi. Holivud kao mesto u kojem je nečastivi napravio najveći skor u prikupljanju izgubljenih duša željnih slave.
Iako je suštinski dobar, osnovni problem ovog filma je u tome što nam nije doneo ništa novo. Sve smo to videli ranije u mnogo boljim ostvarenjima poput filmova „Sjaj i beda Holivuda“ Johna Schlesingera ili „Mullholand Drive“ Davida Lyncha. U svakom slučaju ostaje kao preporuka koja je obavezna zbog poštovanja prema liku i delu Davida Cronenberga, kao i odličnim ulogama Julianne Moore, Mie Wasikowske i genijalnog klinca Evana Birda.

Ocena: (***) 3

***** remek delo
****  odličan
*** ok
** gledljivo
* katastrofa





JOHN WICK – režija: Chad Stahelski & David Leitch (SAD) 2014



U pitanju je dobro upakovani akcioni film koji je na veliko platno vratio Keanu Reevesa u (anti)herojskoj odori osvetnika. Klasičan film osvete, u maniru najboljih ostvarenja Johna Wooa, prožet paklenim tempom, adekvatnom muzikom i modernom fotografijom. Ukoliko volite pucačinu sa puno mrtvih, kung-fu i slatka preterivanja, ovo delce morate pogledati. Nema puno filozofiranja, John Wick je baja, kojem su ruski mafijaši ( a koji bi drugi bili u novoj hladnoratovskoj podeli!!!) upali na gajbu, ubili mu psa kojeg je dobio na poklon od pokojne supruge i ukrali mu auto. To je bio pogrešan potez jer John Wick je čovek koji ima prošlost sa velikim P.  
Film su režirali Chad Stahelski i David Leitch, inače kaskaderi, koji su Reevesa upoznali radeći na filmovima Pointbreak i Matrix. Dakle, u pitanju su novopečeni režiseri, ali prekaljeni kaskaderi, koji su imali od koga da nauče tajne režije dobrog akcionog filma. Solidne epizodne uloge odigrali Willem Dafoe i Michael Nyqvist. Korektan žanrovski film, koji je iznad svega zabavan i zaslužuje jedno OK. 

Ocena: (***)  3








RIM – režija: Federiko Felini (ITA) 1972



Pored svega novog što mi danas nude, sa velikom radošću, vraćam se klasicima filmske umetnosti. Kada to ne bih radio, utisak mi je da bih veoma brzo izgubio kompas u džungli svega i svačega. Felini je autor koji je odavno kanonizovan, a ja spadam u one koji taj kanon prihvataju i poštuju. Mislim da se odlično kapiramo i veoma mi je blisko njegovo osećanje života i sveta koji ga okružuje. Rim (Roma) je film koji je u estetskom smislu najavio Amarkord, a inače je i snimljen samo godinu dana pre Amarkorda. Jedno pesničko ljubavno pismo gradu koji mu je omogućio da se ostvari kao umetnik i postane ime koje je danas sinonim za filmsku umetnost.  
„Rim je majka, i to idealna majka, pošto je indiferentan. To je majka koja ima mnogo dece i ne može da se posveti baš tebi; ne traži ništa, ne očekuje ništa. Prihvati te kad dođeš, pušta te da odeš, kao kafkijanski sud. U tome ima neke iskonske mudrosti: primitivne, praistorijske. Rim je grad bremenit istorijom, ali njegova sugestivnost leži upravo u nečem praistorijskom, primordijalnom (...) “

Ocena: (*****) 5




9 коментара:

  1. Ne vjerujem da ce nakon Kvara uraditi ista slicno. To je bilo majstorstvo mazohizma, ulaz u centar psihe.

    A o Feliniju..Eeee o njemu cu posebno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su The Brood, Kontrolori, Videodrom, Zona smrti i Muva omiljeni Kronenbergovi radovi. Sudar mi se nije toliko dopao, ali recimo Goli ručak i Existenz jesu.

      O Feliniju svakako. Vrata su otvorena . :)

      Избриши
  2. "Roma" mi nije "legao" koliko, recimo, "Satyricon" (i dalje moj omiljeni Felinijev film), ali je ona scena papske modne revije genijalna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) papska modna revija je skroz bizarna. tu sam primetio da je i grinavej nešto pokupio od starog.

      Избриши
  3. Одговори
    1. uh, moram da pogledam ponovo njegove najbitnije filmove. gledao sam samo nekoliko. on je posebna priča. to je autor o kojem nemam stav. niti ga volim, niti ga ne volim. vreme je da potražim odgovor na to pitanje.

      Избриши
    2. I ja sam dosta davno progutala njegov opus, ali me i dalje "drzi". Mozda zbog mog likovnjackog poziva ili sklonosti ka toj vrsti vizuelnog na filmu - ne bi ga menjala :), a tek Najmanovska muzika...Ocu da kazem, ja sam od onih koji ga beskrajno cene i vole. Kao i Paridzanova.

      Избриши