понедељак, 20. април 2009.

BUFALO NOĆI



Giljermo Arijaga je još jedan, od nekolicine najzanimljivijih savremenih pisaca beletristike. Rođen je 1958.godine u Meksiko Sitiju gde i danas živi. Pored toga što je pisac, Arijaga je scenarista, reditelj, producent i univerzitetski profesor. Široj publici je poznat kao scenarista filmova reditelja A.G.Injaritua (Vavilon, 21 gram, Pasji život) i filma Tomija Li Džonsa "Tri sahrane Melkijadesa Estrade" za koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu. Njegov, kod nas ranije objavljeni roman "Sladak miris smrti" propraćen je na zavidnom nivou, dok je promocija romana "Bufalo noći" u marketinškom smislu poprilično zatajila.

Roman "Bufalo noći" je knjiga koja se čita za jedno veče, ali koje ćete se godinama rado sećati, i koju ćete više puta kupovati i poklanjati prijateljima za rođendane. Bufalo noći je savremeni književni odgovor na egzistencijalnu teskobu o kojoj su, ne tako davno, pisali Sartr i Kami. Bavljenje večnim temama - ljubav, prevara, odanost, prijateljstvo, ludilo i unutrašnja ljudska izopačenost - upućuje i na klasike poput Selina, Dostojevskog i Foknera, dok je po formi i storytelling načinu pripovedanju veoma blizak savremenicima poput Kormaka Makartija. Osim toga, roman je veoma filmičan i brz, i nijednog trenutka vam neće biti dosadno.

Bufalo noći govori o ljubavnom trouglu koji čine Manuel i Gregorio, najbolji prijatelji, i Tanja, devojka u koju su obojica zaljubljeni. Radnja se odigrava u kišnoj atmosferi Meksiko Sitija koji je personifikacija džungle na asvaltu prepune izgubljenih duša nesposobnih da ostvare suštinsku intimnost i komunikaciju. Arijaga će vam na trenutke čeprkati po najdubljim ranama skrivenim u podsvesti, što vam neće biti baš prijatno, ali istine nikada nisu prijatne, tako da je pametnije što pre suočiti se sa njima. U suprotnom, mogli bi da završimo kao i likovi ovog sjajnog romana zarobljeni od strane sopstevnih šizofrenih demona.

Muzička podloga za čitanje ove knjige mogla bi biti propraćena albumima sastava Mazzy Star ili Cowboy Junkies i nekim nervoznim solo deonicma Miles Davisa.

Нема коментара:

Постави коментар