уторак, 21. април 2009.

J.G.BALLARD R.I.P (1930-2009)



Britanski pisac J.G. Ballard umro je u nedjelju nakon duge bolesti u 78. godini.

Studirao je medicinu na Kembridžu, bio je vojni pilot, radio kao menadžer reklamne agencije, bio urednik naučnog časopisa, da bi se posle svega, kao samohrani otac, posvetio samo pisanju.

Ballarda mnogi smatraju najznačajnijim britanskim piscem druge polovine dvadesetog veka. Detinjstvo je proveo u japanskom koncentracionom logoru, o čemu je pisao u svom romanu "Carstvo sunca". Mnogi su ga svrstavali u SF pisce, dok ga ortodoksni ljubitelji fantastike nisu smatrali skroz svojim. Ballard je bio pisac koji je lebdeo između realističnog i distopijskog romana, ali će zasigurno ostati zapamćen kao satiričar i "prorok". Nikada nije pripadao akademskim krugovima, niti klubovima ljubitelja knjige, niti su ga ikada nagradili. Njegova proza je precizni izveštaj modernog sveta, prožet britkom ironijom i izgrađenim likovima sa kojima nije moguća identifikacija.

Njegovo najpoznatije delo je novela "Sudar" po kojoj je Dejvid Kronenberg snimio istoimeni film, dok je po romanu "Carstvo sunca" Stiven Spilberg snimio film. Navedeno ukazuje da su njegova dela, kao i dela Filpa K. Dika, bila prijemčiva undergroundu, isto koliko i mainstreamu. Mnoge njegove knjige nisu prevedene kod nas, ali još uvek nije kasno da svi zajedno počnemo da otkrivamo pisca koji je išao ispred svog vremena.

1 коментар:

  1. Sudar! Esktra film. Najbolji Kronenbergov. Film o adrenalinu. O ozivljavaju mrtvih...Tezak, ali i emotivan. Hvala za potsjecanje . Slutim i ko potsjeca!
    :-)

    ОдговориИзбриши