недеља, 5. јул 2009.

KARL MALDEN 1912-2009 RIP


Američki glumac Karl Malden preminuo je u 97. godini života, saopštila je njegova porodica. Glumac je preminuo u svojoj kući u Los Anđelesu a pored činjenice da je bio lošeg zdravlja godinama, uzrok smrti nije saopšten. Karl Malden je rođen kao Mladen Sekulović 22. marta 1912. godine u Čikagu kao sin Srbina i Poljakinje a ime je promenio kako bi postao glumac.
Svetsku popularnost dostigao je serijom ‘The Streets of San Francisco’ u kojoj igra sa Michael Douglas-om. Dva puta je bio nominovan za nagradu Oscar, koju je dobio 1951. godine za ulogu u filmu ‘A Streetcar Named Desire’. Uspešnu ulogu je ostvario i u filmu ‘On the Waterfront’. Malden je bio i predsednik američke Akademije za filmsku umetnost od 1989. do 1992. godine. Za ulogu u seriji ‘The Streets of San Francisco’ četiri puta je bio nominovan za nagradu Emmy dok je istu nagradu osvojio za epizodnu ulogu u seriji "Fatal Vision" 1984. godine. 2004. godine je dobio nagradu za životno delo udruženja glumaca. Igrao je u filmovima sa glumcima kao što su Marlon Brando i Burt Lancaster, Hičkokovom ostvarenju "I Confess" (1953.), kao i u 50 drugih filmskih ostvarenja.

Karl Malden je zbog svog srpskog porekla nesebično pomagao domaće filmske autore crnog talasa, i radio na promovisanju srpske kinematografije u Holivudu. Veliki glumac i veliki čovek.


Нема коментара:

Постави коментар