недеља, 12. јул 2009.

The Menahan Street Band



Do albuma "Make the Road By Walking" grupe Manahan Street Band došao sam na preporuku jednog divnog čoveka, koji se u javnom životu potpisuje kao Nick Hornby. Posle romana "High Fidelity" svatio sam da je u pitanju čovek kojem se može verovati bez zadrške, pogotovu kada je u pitanju muzika, jer ukusi su nam se poklopili više puta.

The Menahan Street Band je jedna od onih grupa koja je nastala kolaboracijom muzičara koji već imaju svoje matične bendove, ali su se idejno našli na jednom projektu koji se svima učinio kao zanimljivo polazište za istraživanje novih područja instrumentalne muzike sa pozivanjem na tradiciju. Reč je o muzičarima iz sastava Antibalas, El Michels Affair, Sharon Jones & the Dap-Kings i Budos Band. Ploča "Make The Road By Walking" žanrovski je veoma eklektična i u sebi sublimira spoj funka, jazza, soula i afro-beata. Melodije jesu kompleksne ali nisu teške. Nema preteranog soliranja i insistiranja na melanholičnom fjužn zvuku. Sve je veoma pitko i filmično. Dok slušate njihove instrumentale u glavi će vam se vrteti trejleri klasika Novog Holivuda i francuskog Novog talasa. Smeškaće vam se duhovi Stiv Mekvina i Žan Pol Belmonda, ponovo ćete maštati o usnama Eli MekGrou i Katrin Denev.

Grupa ja nastala u sobi Tomasa Breneka u ulici Menahan u Bruklinu, a album je dobio ime po organizaciji čije se prostorije nalaze u istoj zgradi gde je nastao bend. U pitanju je zajednica-organizacija koja se bavi promocijom ekonomske i socijalne pravde i borbom protiv svih oblika diskriminacije. Pesmu "Make The Road By Walking" semplovao je Jay-Z za potrebe filma Ridlija Skota "Američki gangster". Menahan je pravo osveženje, jer nam omogućava da se ponovo susretnemo sa zvukom koji su sedamdesetih stvarali Curtis Mayfield i Bootsy Collins. Prijatelji, to je ono što se zove Funk Soul Groove!

Нема коментара:

Постави коментар