петак, 14. август 2009.

JOHN CARPENTER - jedan od heroja



Imao sam svega 7-8 godina kada sam postao iskreni vernik kinematografske religije. Bilo je to negde u prvoj polovini osamdesetih godina, kada su naši producenti pored holivudske A produkcije, otkupljivali i filmove B produkcije - tzv. đubre, koji su po mišljenju svih pravih filmofila uvek bili najbolji filmovi na svetu. To su bili poslednji dani Holivuda. Kreativni vrhunac jedne generacije koja je u svetu filmskog jezika poznatija kao generacija Novog Holivuda. Posle toga je krenuo sunovrat, ali to je već neka druga priča. Elem, pored Džona Milijusa, Voltera Hila, Brajana De Palme i Pitera Bogdanoviča, moj omiljeni filmski autor-reditelj-filmmejker iz te ekipe je Džon Karpenter pred čijim delom ničice padam i duboko se klanjam.



Džon Karpenter je rođen 16.januara u New Yorku. Završio je Univerzitet Zapadnog Kentakija; studirao filmsku režiju na kalifornijskom univerzitetu, diplomirao 1972. Kao student snimao je kratke filmove, pisao filmske eseje za filmofilsku reviju "Fantastic Films Illustrated", svirao u rokenrol bendu "The Coupe de Villes". Karijeru je u igranom filmu započeo niskobudžetnim SF filmom "Dark Star" kojim je kroz estetiku B filma parafrazirao Kjubrikovu "Odiseju u svemiru 2001" i napravio jednu "alternativnu" priču koja takođe na neki svoj način predstavlja remek delo . Taj Karpenterov trip u odnosu na Kjubrika me je podsetio na odnos nekih garažnih bendova koji se drže bazičnog The Rolling Stones rifa, ali se s druge strane trude da zvuče kao The Cramps.



Karpenterov drugi film "Napad na policijsku stanicu broj 13" pored Hilovih "Ratnika podzemlja" predstavlja još jedan subkulturni nokaut koji je B film zadao tadašnjoj A produkciji koja se kretala u mlakim okvirima kojima su vešto vladali Sidni Lamet i ostali mainstream autori televizijske provenijencije. Osim toga, dva navedena filma su u glavi svakog klinca koji je odrastao u Titovoj Jugoslaviji posejala klicu autentičnog subkulturnog modela koja je proklijala u mnogim glavama mojih prijatelja i istomišljenika. Filmom "Napad na policijsku stanicu broj 13" Karpenter je potvrdio svoju izjavu da želi da bude Hauard Hoks sedamdesetih i osamdesetih. Osim toga kroz film je provukao i filmofilski omaž Alfredu Hičkoku kroz lik Ostina Stokera koji je jednoj službenici ispričao priču kako je kao klinac bio nevaljao i kako ga je otac poslao u policijsku stanicu sa ceduljom na kojoj je pisalo da je bio nevaljao i da ga treba zatvoriti u ćeliju na nekoliko sati. To je jedna epizoda iz Hičkokovog života koju je ispričao Fransoa Trifou u jednom od intervjua koji se nalaze u knjizi Fransoa Trifoa "Razgovori sa Hičkokom".



Posle je usledio kultni horor film "Halloween" sa sjajnom Džejmi Li Kertis (najbolje noge celuloida) i fantastičnim Donald Plezensom. Haloween, odnosno "Noć veštica" je opskurna priča o petogodišnjem dečaku Majkl Majersu koji ubija bejbisiterku koja ga čuva u noći veštica i posle toga biva smešten u psihijatrijsku bolnicu. Posle petnaest godina Majkl Majers beži iz bolnice i vraća se na mesto zločina. Scenario je napisao Karpenter sa Debrom Hil, dok je jeziva muzička tema komponovana od nikog drugog do od Džona Karpentera. Čovek je u sebi imao višak talenta. Posle toga su usledili filmovi "Magla", "Bekstvo iz New Yorka 1997" sa Kurt Raselom, Donald Plezensom, Li Van Klifom i Ernest Borgninom (u filmu se pojavljuje i pokojni funk-soul pevač Ajzak Hejs), rimejk Hoksovog "Stvora", "Kristina" prema romanu Stivena Kinga, "Čovek sa zvezde" sa Džef Bridžisom, "Princa tame" sa Plezensom i Elis Kuperom, "Vampiri" sa Džejmsom Vudsom...Karpenter je živ i zdrav i hvala Bogu i dalje snima filmove. Biće da je za razliku od svojih savremenika bio spremniji/sposobniji da napravi kompromis, ali da vodu uvek natera na svoju vodenicu. I za takve stvari treba imati talenat. Zbog toga je Karpenter jedan od poslednjih holivudskih filmejkera i čovek koji nas nostalgično podseća na dane kada je bioskop bio živ i kada smo bili učesnici u najplemenitijoj "dangubi" u istoriji čovečanstva.

5 коментара:

  1. Izostavljen je film Oni zive...vrlo interesantno delo ovog reditelja..
    Interesantni citati-
    Jedan od vođa bunt pokreta se obraća na TV:
    “Živimo u stanju veštački izazvane svesti koja podseća na san. Ovaj pokret je začet pre osam meseci kada je mala grupa naučnika slučajno otkrila da oni šalju signale preko...Raste broj siromašnih. Jednakost rasa i ljudska prava su ukinuti. Stvorili su represivno društvo a mi smo njihovi nesvesni saučesnici. Njihova vladavina se zasniva na poništenju svesnog stanja. Doveli su nas do stanja transa. Postali smo ravnodušni prema sebi, prema drugima. Interesuje nas jedino sopstvena dobit. Shvatite. Na sigurnom su sve dok su skriveni. To im je osnovni metod opstanka. Da budemo stalno uspavani, sebični. Stalno drogirani...”

    “Pogledajte u kakvom okruženju živimo. Karbon dioksid, metani, povećani od 1958. Zemlja se prilagođava. Pretvaramo našu atmosferu u njihovu. Ko su oni, i zašto su ovde? Rade za svoj profit. Slobodno ulaganje. Zemlja je još jedna planeta u razvoju. Njihov treći Svet. Mi smo za njih prirodni izvor. Iscrpi planetu pa pređi na drugu. Žele nas ravnodušne, bezopasne, drogirane. Mogli bismo biti kućni ljubimci ili hrana. Ali, ono što u stvari jesmo, to je marva.”

    ОдговориИзбриши
  2. zabavna, dinamična a istovremeno potresna priča o potrošačko korumpiranom vremenu u kome živimo gde je dan kada će doći do ekonomskog kolapsa samo pitanje vremena... da li jos nesto da dodam? ccccc...

    ОдговориИзбриши
  3. Izostavljen je...ali zato postoje komentari:-).Inače, taj film jeste dramaturški zanimljiv, ali je nakako najčudniji za Karpenterov stil. Kao da ga je pravio pod pritiskom producenta.

    ОдговориИзбриши
  4. "Džon Karpenter pred čijim delom ničice padam i duboko se klanjam." Ovom si me recenicom kupio i naveo da pomenem i ova remek dela:
    -Guzva u kineskoj cetvrti sa sjajnim Kurtom Raselom,
    -Elvis, prica o zivotu kralja rokenrola Prislija (ponovo Kurt Rasel),
    -U celjustima ludila sa fenomenalnim Semom Nilom (Park iz doba jure)
    i najbolju epizodu serije Masters of Horror -
    Rupe od cigareta.
    Hvala ti za ovaj clanak. Dragan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu:)
      Gledao sam sve što si naveo. Čak i ovu epizodu iz serijala Masters of Horror. Karpenter je veliki!

      Избриши