среда, 12. август 2009.

KONSTANTINOVO RASKRŠĆE - Dejan StojiljkovićDejan Stojiljković, alias Deksa Pantelejski, pored Zorana Ćirića i Zvonka Karanovića, jedan je od eminentnijih predstavnika nove srpske južnjačke proze i underground stripa. Decentralizacija na srpskoj književnoj sceni krenula je spontano, dok se ona glavna, ekonomska, očekuje već duže vreme, ali imajući u vidu kakvi su nam vlastodršci, ista će se odigrati na kukovo leto. Elem, Dejan Stojiljković je fini mladić iz Niša, koji voli Borislava Pekića i Slobodana Selenića, Nil Gejmena i Stivena Kinga, New Order i Majk Oldfilda, stripove, Tozovca i rakiju prepečenicu. Kada Stojiljković postane Deksa Pantelejski ume da bude zajeban do koske, u šta se pisac ovih redova uverio na nekim forumskim debatama. Rođeni Nišlija (1976 godine), na njegovu sreću "propali" student prava i uspešni storyteller, pisao je i piše za sledeće časopise i listove: Pressing, Gradina, Think Tank, Emitor, Urban Bug, Treći Trg, Ulaznica, Trash, Narodne novine, Naš trag... Saradnik je web magazina za popularnu kulturu Popboks. Objavio zbirku urbane proze "Leva strana druma" (SKC, Niš 2007.) i knjigu priča inspirisanih rokenrol mitovima i legendama "Low Life" (NKC, 2007. edicija "Tragači"). Glavni je i odgovorni urednik magazina Pressing i web portala NišCafe (www.niscafe.com).Najnoviji roman Dejana Stojiljkovića "Konstantinovo raskršće" (Laguna 2009.) predstavlja jednu od onih knjiga koje se čitaju u dahu. Žanrovsko štivo koje u sebi sažima elemente istorijskog romana, fantastike, horora, epike i adrenalinskog spida koji akciju pretpostavlja kontemplaciji. Odnosno, želim reći da ovaj roman nema nijednu stranicu viška, niti stranicu manjka, veoma je filmičan, uzbudljiv i zabavan, i doima se kao neke od najboljih epizoda Dilan Doga. Nezaobilazni bestseler za ovu godinu.Kratak sadržaj:

Prema legendi, klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača... Onaj ko bude imao u posedu ove tri stvari zavladaće svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki.

U proleće 1939. Hajnrih Himler poklonio je Adolfu Hitleru mapu sa ucrtanih šest pravaca u kojima bi trebalo da se kreću istraživanja drevne arijevske prošlosti.

Jedan od tih pravaca pokazivao je na Srbiju.

Pet godina kasnije, u Nišu, oficir SS Hajnrih Kan uspeva da pronađe lokaciju mesta koje krije tajne velikog rimskog imperatora. Mač za kojim Hitler toliko žudi nalazi se ispod temelja antičkog Naisa, u zbirci oružja označenoj kao KONSTANTINOVO RASKRŠĆE. Ali na putu koji Kan treba da pređe, isprečiće se dvojica ljudi: zagonetni četnički major Nemanja Lukić i komandant odbrane grada - bavarski plemić Oto fon Fen. U isto vreme, pored bombi koje saveznici bacaju sa neba, Niš potresa serija stravičnih ubistava... U ludilu rata, to naizgled nikog ne uzbuđuje, ali jedna drevna reč može se čuti kako je tiho izgovaraju vojnici na mrtvoj straži, ta reč je VAMPIR. U noći kada saveznički bombarderi budu zapalili nebo iznad Niša, nedokučiva žudnja odvešće u podzemlje one koji nemaju šta da izgube. U mrak, gde sijaju oči boje purpura, ka mestu gde se seku granice dva sveta, ka KONSTANTINOVOM RASKRŠĆU.

Нема коментара:

Постави коментар