субота, 6. фебруар 2010.

The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (2009)




Početkom devedesetih Ejbel Ferara je snimio remek delo kojim je zasluženo ušao u Pantenon najvećih autora američkog filma. U pitanju je "Zli poručnik" sa genijalnim Harvijem Kajtelom u glavnoj ulozi. Sedamnaest godina kasnije ingeniozni nemački reditelj Verner Hercog je napravio rimejk navedenog filma, tvrdeći da isti nije rimejk i da nikada nije odgledao Ferarin film. Kada je Ferara čuo da će Hercog i Nikolas Kejdž snimiti film sličan njegovom, poručio im je da gore u paklu. Kako bilo, Verner Hercog je ipak snimio navedeni film i moram priznati da je jedan od boljih koje sam gledao u poslednje vreme. Ne znam da li je rimejk ili nije. Liči pomalo na Ferarin original ali dubinski ipak ne može da dosegne filozofsku dubioznost koju nosi Ferarino remek delo. Ferarin zli poručnik sve vreme teži ka iskupljenju, dok je Hercogov poručnik lišen takve težnje. On je nihilizam koji hoda i to je što jeste. Nema nameru da se menja i njegov moralni sklop je u minusu, ali na stalnoj i nepromenjivoj temperaturi. Bez kajanja i bez katoličke krivice.



Radnja filma se odvija u New Orleansu posle uragana Katrina i ceo zaplet se vrti oko rezrešenja ubistva jedne imigrantske porodice. Kejdž je posle dužeg vremenskog perioda napravio ulogu koja može da mu vrati staru slavu koju je stekao igrajući kod Dejvida Linča i Majka Figisa, a koju je, bar što se mene tiče, izgubio sa gomilom beznačajnih filmova koje je snimio u poslednjih deset godina. U ovom filmu je bezmalo sjajan kao u filmu "Vampirov poljubac".



Hercog je samom žanru pulp krimića prišao na jedan osoben autorski način, što nimalo ne čudi kada je u pitanju čovek koji je snimio neke od najboljih evropskih filmova svih vremena. Ovde se poigrava žanrovskom matricom, ali samo do granice dobrog ukusa, ističući ironiju u prvi plan, kao i savršen smisao za (crni) humor. Definitivno jedan zabavan i komunikativan film sa noir štimungom koji će se naći na listama najzanimljivijih filmova prve dekade XXI. veka.

1 коментар:

  1. Gledala sam ga i ja jucer, na velikom platnu, kako i dolici za Hercoga i covek je opet napravio dobar i zanimljiv film. Ima mnogo dobrih scena, koje sve spadaju u to sta si nabrajao u poslednjem redu. Kejdz - konacno fantastican posle gomile tupavih uloga i filmuva, kako da ga covek ne voli :)

    ОдговориИзбриши