субота, 16. јун 2012.

Uhvati Gringa - Adrian Grunberg (2012)



Čisto sumnjam da je Adrian Grunberg, reditelj i koscenarista filma „Get The Gringo“, ikada čitao Andrićevu „Prokletu avliju“, iako sličnost sa zatvorom "El Pueblito" nužno navodi na remek delo našeg Nobelovca, ali činjenica je i da se tu svaka sličnost sa Andrićem završava. Grunberg se prvenstveno poziva na Pekinpoa, Rodrigeza i filmove u kojima se osvedočeno nepodobni Mel Gibson onomad proslavio. Sve što ostaje iza ovog filma je sat i po vremena dobre bioskopske zabave koja će vas sigurno vratiti u neka, ako gledamo po filmovima, zaista bolja vremena, kada bioskopi nisu bili sastavni deo šoping molova, već hramovi jednog specifičnog pogleda na svet. 
 Prva stvar koju ćete olako uočiti je pobuna protiv zabrane pušenja u kadru. Sve je krenulo pre nekoliko godina kada je Gibsonov ispisnik Brus Vilis kao Džon Meklejn morao zauvek da ugasi cigaretu u Die Hard IV. Mel Gibson kao Gringo ne gasi cigaretu, a poveremno je pali i dečak kojeg je sjajno odigrao Kevin Hernandez. Nije čudno to što ovaj film nije našao svog distributera u USA. Ne znam da li se nešto promenilo u međuvremenu. Na ruku im je išlo i onih nekoliko antisemitskih ispada Mela Gibsona od pre par godina, tako da je jedan od poslednjih akcionih heroja definitivno postao persona non grata u fabrici snova. 


Zaplet se vrti oko love koja je prilikom uzbudljive potere, Gringa oterala u Meksiko među zidine “Proklete avlije”, dok je ista završila u rukama korumpiranih meksičkih pandura. Međutim za dolarima, kako to obično biva u ovakvim filmovima, traga još nekoliko opasnih tipova. Uobičajeno, svi imaju pištolje i vole da pucaju. Međutim ni Gringo nije naivan. Bez problema je rešio da stane na put čoveku koji je rekao: “Donesite mi jetru Emilio Hernandeza” . Kreće pucanje, akcija, humor, zabava, sjajna imitacija Klinta Istvuda. Sama priča ima jedan dramaturško rediteljski propust u kreiranju odnosa među likovima. Grunberg je taj deo odradio površno. To se najviše primećuje u odnosu Gringa i dečakove majke kao i njihovog međusobnog poklanjnja poverenja. Taj deo je odrađen brzopleto zbog čega ostavlja utisak neubedljivosti. 


Što se tiče drugih stvari, u zanatskom smislu, sve je na svom mestu. Pravi blokbaster. Mel Gibson je i dalje u dobroj formi. Možda mu se uskoro pridruži i Brus Vilis. Bili bi lepo videti ih obojicu u jednom kadru. Naravno, sa upaljenim cigaretama. Tada ću se sigurno oglasiti.

PS: Možda je Mel Gibson čitao Andrića?

Нема коментара:

Постави коментар