субота, 22. децембар 2012.

Najbolji albumi 2012. po izboru Jorgoslovlja


Kako god okreneš, na kraju uvek dođemo do ove zanimljive društvene igre. U hiperprodukciji pop kulture ima svega i svačega. Ne može se sve preslušati, niti bi trebalo pokušavati nešto slično. Čovek se izgubi u svemu tome i cela igra se svede na površno preslušavanje. To nekako nije pošteno, ni prema sebi, a ni prema autorima te muzike. Ono što sam uspeo da čujem ove godina, a da je zaista vredno, po isključivo subjektivnom kriterijumu, nalazi se na sledećoj listi. 

BRUCE SPRINGSTEEN - Wrecking Ball



S obzirom da mi je ove godine sve bilo u znaku Brusa Springstina jer sam ostvario svoj koncertni san, album Wrecking Ball je na ubedljivo prvom mestu. Peca Popović je lepo napisao da je to jedini šef koga treba slušati. Slažemo se Peco! 




NICK WATERHOUSE - Time’s All Gone



Nick je nova nada muzičkog univerzuma. Mladi pevač, songwriter i muzički producent iz Los Angelesa koji je rođen 1986.godine. Izgleda kao Buddy Holly, a zvuči kao muška verzija Amy Winehouse. Time’s All Gone je njegov prvi album. U pitanju je album koji odlikuje izraziti tradicionalizam swing-soula sa elementima rhythm and bluesa, ali aranžiran na način koji je prihvatljiv novim generacijama. Očekujem veliki muzički uspeh Nicka Waterhousa.




NATURAL CHILD – Hard in Heaven



Garažni rokenrol bend iz Nešvila koji zvuči opasno. Posle nekoliko pesama shvatićete da se radi o čistokrvnom gitarskom rokenrolu koji je klesan na zaostavštini bendova The Rolling Stones, The Allman Brothers Band i The Stooges, kao i na kapljici dobrog burbona. Južnjačka uteha za sve ljubitelje takve estetike. 



AMY LAVERE & SHANNON McNALLY - Chasing the Ghost Rehearsal Sessions EP



Amy Lavere je dama sa basom iz Memfisa, a Shanon McNally je dama sa gitarom iz New Orleansa. Njih dve su uz pomoć Luthera Dickinsona (North Mississippi Allstars) i benda The Wandering spontano snimile Chasing the Ghost koji je prema skromnom mišljenju potpisnika ovih redova pravo malo remek delo.



DR JOHN - Locked Down



Dr John je snimio još jednu fantastičnu ploču koju je producentski obradio genijalni Dan Auerbach (The Black Keys). Zanimljiv spoj “oca” i “sina” svesnih ukorenjenosti muzike koju stvaraju. Nama kao ljubiteljima ovakvog zvuka podarili su jedan vrhunski rhythm and blues album koji baštini sve ono što najviše vredi u američkoj muzici. 



JEFF LYNNE – Long Wave



Jeff Lynne je britanski kompozitor, songwriter, pevač benda Electric Light Orchestra, član supergrupe Traveling Wilburys, prijatelj i saradnik Beatlesa. Ukratko, jedan super tip. Njegov album Long Wave je jedna dirljiva i nostalgična ploča sastavljena od obrada nekih od najepših pesama ikada napisanih, koja me je, priznajem, emotivno razvalila. U pitanju su pesme koje su kreativno uticale na Lynna tokom njegovog odrastanja u Birmingemu, a koje je kao klinac slušao na radiju. Vratićete se nostalgično u detinjstvo, na zimske ulice Dikensovih romana, crno bele Iling komedije, novogodišnje projekcije filmova Ričarda Lestera. Iskopaćete neke od najlepših trenutaka iz vremena kada ste verovali u Deda Mraza.




RODRIGUEZ - Searching For Sugar Man (OST)



Soundtrack dokumentarnog filma “Searching For Sugar Man” je sastavljen od pesama sa dva albuma Sixto Rodrigueza iz sedamdesetih godina. U pitanju je priča o zaboravljenom i skrajnutom kantautoru meksičkog porekla iz Detroita, koji u Americi nikada nije uspeo da napravi karijeru. Posle drugog albuma je ostavio gitaru i počeo da radi kao šljaker po detroitskim gradilištima. Među ono malo ljudi koji su pratili njegovu muziku pročulo se da je izvršio samoubistvo na sceni. To je bio kraj za Sixta, ali život je čudo i čudo su putevi gospodnji. Polovinom devedesetih Detroit su podhodili neki muzičari iz Južne Afrike koji pronalaze Sixta živog i zdravog kao matorog šljakera. Tada mu otkrivaju da su njegove ploče u Južnoj Africi najprodavanije i da iste imaju kultni status jer su bile sastavni deo borbe protiv aparthejda. Sixto je tamo veći od Dylana, a najeminentniji rokenrol bendovi Južne Afrike su snimili tribute album kojim su odali priznanje ovom kantautoru. Sixto se vratio na scenu i to je najvažnije. Film očekujemo sa nestrpljenjem.
 


JIMMY CLIFF – Rebirth



Posle osam godina pauze stigao je novi album najveće legende reggae muzike posle Boba Marlya, Petera Tosha i Lee Perrya. “Rebirth” je ploča koju krasi miks reggae i ska zvuka. Dvanaest odličnih pesama od kojih ima par covera. Meni na srce odmah legla obrada Clasha. 



VAN MORRISON - Born to Sing: No Plan B



Veliki Van je uvek veliki. On nema loše albume. Baš kao i Bob Dilan. Ili su dobri ili su odlični ili su remek dela. Born to Sing je odličan.
 


ALABAMA SHAKES – Boys&Girls



Zato što pevačica Britani Hauard glasom zvuči kao jedina prava naslednica Ete Džejms i Beti Dejvis, ali je osim soula i funka prvenstveno bila navučena na Zeppeline i White Stripes. Prate je mladići koji su definitivno odrastali na pravim stvarima. 
 


DAJTE I VI VAŠU LISTU!!!

6 коментара:

  1. Preslušao veći deo liste, slažemo se!
    Sad ću morati i ostatak...

    Ukoliko već nisi, obrati pažnju na tipa koji se zove Sean Rowe. I novi ChesnuTTov album.
    Od stare garde - Donald Fagen... Dylan? :)
    Ja ću samo "listu singlova", za koji dan...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam preslušao ništa od pomenutog osim Dylana. Dobar je ali mi nije ušao u uho. Nije mi se ni novi Jack White dugo zadržao u plejeru. Nije loš ovogodišnji Ry Cooder, a proveriću i njegovo pisanije koje nam je priredio Vlada Bajac.
      Fagen mi je bio zanimljiv dok je bio sa Steely Dan. Proveriću ostalo.
      Jedva čekamo listu singlova!

      Избриши
  2. Moram da pohvalim izbor Dzimija Klifa i sjajnu obradu od Clash koju si postavio na listu. Takodje izvrstan album Natural Child. Sve u svemu ista meta isto odstojanje, kao i pre 15 tak godina... Stay true and gold.

    ОдговориИзбриши
  3. Uz duzno postovanje, kako je moguce napraviti muzicku top listu 2012, a da se na njoj ne nadje Alt - J :)

    ОдговориИзбриши