понедељак, 2. мај 2011.

The Next Three Days - Paul Haggis (2010)


S obzirom da je Paul Haggis režirao jednu od najvećih oskarovskih bljuvotina u poslednjih deset godina, film Crash iz 2004. godine, bio sam skeptičan prema njegovom poslednjem filmu. Ali kako je posle pomenutog zločina sa prepatetičnim, a pre svega politički korektnim manifestom Crash, prošao kao scenarista kroz radionicu Clinta Eastwooda (Flags of our Fathers, Million Dollar Baby) morao sam da mu pružim šansu, nadajući se da je nešto pametno naučio. Međutim, moram priznati da nisam primetio da je od suštinske filmske amerikane uhvatio srž i magiju koju krase dela najvećih američkih reditelja. Paul Haggis je prosečan i prepodoban. Njegov rukopis je bez krvi i mesa. Prosta zabava za građansku klasu. Što bi rekle naše starovremenske bake, kad je drvo namenjeno za korito, ne može da bude violina. Ali i pored svega što se u autorskom smislu može zameriti Haggisu, njegov poslednji film The Next Three Days je dobar mejnstrim triler koji bi svakako trebalo odgledati, jer je Haggis zanatlija koji dobro barata tehničkom stranom pravljenja filma.

John Brennan (Russell Crowe) je profesor književnosti na koledžu čiji se život, spletom čudnih okolnosti, pretvara u noćnu moru, pošto jedne večeri policija hapsi njegovu suprugu Laru (Elizabeth Banks) pod optužbom za ubistvo. Posle iscrpljujućeg procesa i nemogućnosti da se dokaže Larina nevinost, kao i nemoći sprečavanja dalje frustracije maloletnog sina, John rešava da organizuje Larino bekstvo, odnosno “otmicu” iz pitsburškog zatvora, ubeđen u njenu apsolutnu nevinost.

Prvi deo filma je malo sporijeg ritma, ali na pravi način uvodi gledaoca u priču. Prvo ga upoznaje sa likovima, insistirajući na melanholično depresivnoj slici narušene porodične harmonije, zatim ga posle toga uvlači u paklenu akciju i adrenalinski vozi do samog kraja. Iako je u pitanju poznata formula, sve je upakovano na način koji će vam prijati. Russel Crowe je napravio jednu solidnu ulogu, koja po mnogo čemu podseća na njegovu ulogu iz Michael Mannovog trilera The Insider. I ovde igra jednog porodičnog čoveka, fajtera, koji se ne predaje tako lako. Elizabeth Banks je korektno ispratila svog partnera, dok je mali Ty Simpkins, koji igra njihovog sina, apsolutno briljantan.

Sve u svemu, ovo je topla preporuka za praznični kućni bisokop uz kokice i večernje lenčarenje (ako ne izlazite u grad). Sigurno vam neće biti dosadno.


Нема коментара:

Постави коментар