понедељак, 5. март 2012.

Le Havre (Avr) - Aki Kaurismaki (2011)


Aki Kaurismaki mi je lično najdraži autor iz skandinavskih krajeva. Finac prefinjenog kosmopolitskog duha, sa osećajem za pravdu i nesebičnu ljubav prema malom čoveku. Upoznao sam njegov opus devedesetih i odmah shvatio da je u pitanju sineasta koji uz Džarmuša i Almodovara snima filmove sa malo para, koji svojom originalnošću i osobenošću odudaraju od glavnotokovske struje. Dopalo mi se to što je radio Kaurismaki, i moram priznati da je pored toga i zvučnost njegovog imena negde uticala da odaberem baš njega kao omiljenog autora, a ne recimo Endrju Birkina ili Tea Angelopulosa, koje sam otkrio negde u isto vreme.


Kaurismakijev novi film „Le Havre“ (Avr) je priča o Marselu Marksu (Andre Wilms), bivšem piscu i boemu pariskih ulica, koji je, odbacivši velegradski splin sa literarnim ambicijama, došao u Avr i počeo da radi kao čistač cipela. Živi skromno sa ženom Arleti (Kati Outinen) koja brine o njemu, dok slobodno vreme i dalje provodi u lokalnoj kafani sa likovima kakvi se mogu sresti samo u Kaurismakijevim filmovima. U međuvremenu Arleti završava u bolnici, dok u njegov život ulazi mali Afrikanac Idris (Blondin Miguel) koji je na udaru imigrantskih službi. Idrisov cilj je prelazak La Manša i odlazak u London kod majke. Marsel je primoran da se suprotstavi sistemu dehumanizovanog zapadnog društva i pomogne malom Idrisu da se dokopa britanskog kopna.


Dakle, u pitanju je dirljiva i nepretenciozna topla ljudska priča napravljena od jednog osvedočenog humaniste kakav je Kaurismaki. Glumac Andre Wilms koji je bio gost ovogodišnjeg FEST-a je u jednom intervjuu citirao Akija Kaurismakija koji je rekao - „Stvarnost je toliko postala beznadežna da ne mogu da pravim film koji će biti crnji od realnosti. Napraviću priču sa dva hepienda – možda to nikada neće postojati u životu, ali nemam izbora, nego da napravim takav film.”

"Avr" je baš takav film. Kaurismaki nam poručuje da su dobrota i solidarnost preko potrebne našem vremenu. Hajde da obnovimo gradivo. Mnogi od nas su to zaboravili.



8 коментара:

  1. "Le Havre" je za mene osobno najbolji film 2011. godine.

    Mali-veliki film, pun topline, priča o svijetu koji iščezava (zajedno sa svojim vrijednostima).

    Zajednica će organizirati humanitarni koncert (Little Bob), policijski inspektor će pomoći Marcelu, Arletty će ozdraviti od maligne bolesti (13 je njezin sretan broj), trešnja u vrtu sirotinjske četvrti procvasti, a Lajka svojim veselim lavežom sve to pozdraviti...

    Aki Kaurismaki jedan je od onih autora koji još uvijek znaju sanjati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anemnesis:)

      Priznaj da je Little Bob neviđena faca!?

      Избриши
    2. Jeste, neviđena faca je Little Bob, ali i njegova žena, i svi likovi iz četvrti.

      Little Bob koncert (Le Havre):

      http://www.youtube.com/watch?v=88-GIdGS2-I

      Избриши
  2. Odlican film. Meni se posebno svidelo kako su prikazani prostori, sve neka prosta, plava drvenarija.

    ОдговориИзбриши
  3. i pesma iz špice jebe kevu! http://www.youtube.com/watch?v=bqnjYYgGzmQ

    ОдговориИзбриши
  4. Kao da je raznjezni Kafka pisao scenario! Slazem se sa Anamnesis za Kaurismakijeve snove. Volim ga jer jer je utopista. Uostalom, samo utopisti i razumiju njegove filmove. :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Preporuka za "Drugu stranu nade". Sveojevrsni nastavak "Avra". Jedan od najboljih Akijevih filmova. Njezni sarkazam, nostalgicna komedija, humana i jednostavna prica...Zao mi je sto najavljuje kraj.. Nadam se da ce opet da se predomisli.

    ОдговориИзбриши