понедељак, 2. фебруар 2009.

INTIMACY-Patrice Chereau


Uloge: Mark Rylance,Kerry Fox,Susannah Harker,Timothy Spall...

Jedan od najboljih evropskih filmova koje sam odgledao u poslednjih sedam-osam godina. Snimljen je po romanu-noveli Hanifa Kurejšija čiju prozu, inače, posebno volim, tako da mislim da bi od svake njegove knjige mogao da ispadne jako dobar film (preporuka za Crni album i Budu iz predgrađa), a pride što je Kurejši već pisao scenarija za neke filmove (Semi i Rouz se tucaju) i što iz njegove proze sve pršti od sofisticirane filmske erudicije.
Elem, film Intimnost je vrhunska drama sa erotskim nabojem na kojem bi Patrisu C. pozavideo i sam Rože Vadim koji je ipak bio tata po pitanju erotomanije. Ali erotika je samo paravan iz koje se krije duboko filozofska priča koja nam sugeriše da prazninu koja nastaje ispraznim življenjem ne može nadomestiti prolazna strast, baš kao što se njome ne može ostvariti i postići suštinska intimnost.
Priča o čoveku srednjih godina koji napušta ženu i dva sina, i njegovoj nesposobnosti da opstane u braku. Sve vreme ga progone lični demoni i pokušaji samoopravdanja. Upušta se u vezu sa nepoznatom ženom, sa kojom se jednom nedeljno nalazi u praznom stanu londonskog predgrađa. Njih dvoje se podaju jedno drugom bez reči i posle doživljenog orgazma razilaze, svako na svoju stranu. On ne zna njeno ime, ona ne zna njegovo.
Što reče jedan moj prijatelj-čist naturalizam. Seks u ovom filmu, odnosno govor tela, guranje, nabadanje, felacio, kununlingus su zapravo dijalozi. Dijalozi usamljenih i nezadovoljnih.

Ovo je film koji je već postao klasik.



3 коментара:


  1. Filmcina. Poema o usamljenosti. Libido kao kreacija. Naslov nije slucajan. Intimnost kao bliski susrеt "trеcе vrstе".

    ОдговориИзбриши
  2. ponovo pogledao. periodicno. neobicno je kako su ljudi sa jakim libidom usamljeni. i obratno. link do "Posljednjeg tanga...".Sunce nemira.

    ОдговориИзбриши