четвртак, 12. фебруар 2009.

ONI ŽIVE


Kad god izađem iz svoje zgrade, naletim na njih. Sede ispred i čekaju. Dobace neku gadost. Uvek tako. Ne samo meni. Svima. Majke mi, svima. Svi nose trenerke i sprortske patike. Frizura im je čudna. T mi je rekla da se takva frizura zove tarzanka. T ih takođe ne voli. Njoj ne dobacuju. Ona kaže da imaju respekt prema devojkama. Ja mislim da nemaju, već T nije devojka koja njih zanima. B mi je rekao da se onaj glavni loži na njegovu sestru. Njegova sestra je tip devojke koje se viđaju sa takvim likovima. T ih zove kamenjarke. To su ribe koje na fejsbuku kače fotografije sa plaže, koriste poštapalicu extra, idu na dočeke sportista koji se sa nekom medaljom vraćaju u zemlju, izlaze po splavovima i gledaju sve emisije koje imaju veze sa modom. Nikada mi nije bilo jasno zašto ih T zove kamenjarke. Nikada je nisam pitao.
I ti likovi što vise ispred zgrade. Ja bih se potukao sa njima. Da, baš bi se potukao. Ali mi je malo frka. Ustvari, malo više mi je frka. Frka mi je jer sam kukavica. Genetska kukavica. Nikada neću biti kao Džon Vejn.
Jednom je T konstatovala da oni nisu u životu pročitali knjigu. Sve što čitaju to je teletekst u sportskim kladionicama. Ponekad odgledaju neki akcioni film. Kod kuće ih čekaju nesrećne priče. Pretpostavljam da je tako? To sam čitao u knjigama. Mada o takvim ljudima je glupo pisati, a još gluplje čitati.
B mi je još ispričao da je onaj glavni, što nosi belu trenerku i loži se na B-ovu švecu, bio u zatvoru godinu dana. Ležao je u Zabeli, jer je sa nekom bitangom sa Rospi ćuprije pokušao da iznudi novac od direktora neke banke. Direktor je pristao na igru, ali je prethodno obavestio policiju. Posle toga je bilo kasno za izvlačenje.
Taj u beloj trenerci mi je dobacio kada sam pošao da bacim smeće. Sedeli su na klupicama kod koša i ispijali limenke piva. Bilo ih je petorica. Bela trenerka je skakutala oko crne trenerke, dok je plava trenerka češkala jaja i komunicirala sa crvenom trenerkom, koja je okrenula leđa sivoj trenerci.
Pitao sam se sve vreme, zašto neko ne ukine već jednom te trenerke.

1 коментар: