понедељак, 16. фебруар 2009.

The Wrestler


Miki Rurk se vratio. Najbludniji sin grada anđela! Najveći sanavabič svih vremena! Trn u oku ušminkanog Holivuda. Čovek koji je godinama bio van igre, zahvaljujući sopstvenim autodestruktivnim porivima. Pravoverni filmofili ga nisu zaboravili. Ostavio je taj baja za sobom filmčuge poput "Godine zmaja" Majkla Ćimina, "Anđelovo srce" Alana Parkera, "Metak" Džulijena Templa. Žene ga pamte po ulogama u filmovima "9 1/2 nedelja" i "Divlja orhideja". Bilo je teško zaboraviti ga. Pojavio se pre par godina u Rodrigezovom remek delu "Sin City", tek da nam najavi veliki come-back. Konačno 2008.godine, zahvaljujući Darenu Aronofskom, pravi ulogu kojom se zasluženo vraća na velika vrata. Moram priznati, da me je njegov povratak dirnuo koliko i nekadašnji povratak Džona Travolte filmom "Pulp Fiction". Samo što sam u ovom slučaju potpuno siguran da se Miki Rurk neće naložiti na sajentološka bulšitovanja i neće me razočarati kao nekada veliki Džontra.

Miki Rurk je devedesetih počeo da razara medijski mit o sebi kao seks simbolu. Posle Hilovog "Lepog Džonija" poželo je zaista da postane Džoni Hendsom. Podvrgavao se plastičnim operacijama, petljao sa svim mogućim porocima i doživeo bankrot. Ovaj film je zapravo film o njegovom životu.

Film Wrestler je priča o zaboravljenom rvaču, koji je u Reganovo doba, bio velika kečer zvezda, a koji je danas suočen sa vremenom koje neumitno teče/i koje je proteklo, sa preživljenim infarktom, sa torbom punom grehova iz prošlosti. Živi u kamp prikolici kao pripadnik white trash kaste...pokušava da uspostavi kontakt sa ćerkom koju je ostavio pre mnogo godina...zaljubljen je u striptizetu (Marisa Tomei) koja mu je jedini sagovornik i prijatelj.

Da li će se skinuti sa ringa/pozornice, ili će ostati na istom do poslednjeg daha? Hoće li iskamčiti iskupljenje i doživeti katarzu ili će umreti kao radnik u supermarketu?

Film je nabijen emocijama. Podseća na Pekinpoovu luzersku baladu "Junior Bonner". To nije nimalo čudno, jer Miki Rurk je imao samo jednog idola među glumcima. To je bio Stiv Mekvin. Držao je njegovu veliku sliku iznad šanka, u svom kafiću, koji je nekada držao u L.A. Postoji neka duhovna veza između njih dvojice. To je očigledno.

Kao što rekoh, ovo je zapravo film o Mikiju. Film o zaboravljenom asu koji se suočava sa sobom, greškama iz prošlosti i stvarnošću koja ga ne prihvata. Nimalo nije slučajno to što je radnja filma smeštena u New Jersey i što je lajt-motiv pesmu za film napisao Bruce Springsteen. Miki Rurk je u ovaj film došao direktno iz nekih starijih pesama Bruce Sprinsteena ili Tom Waitsa. To su ti ljudi o kojima smo puno slušali a malo gledali. Heroji iz komšiluka.


Нема коментара:

Постави коментар