понедељак, 2. фебруар 2009.

TINEJDŽ FILMOVI ili LAST AMERICAN VIRGIN


Mnogo puta sam čuo od poznanika i prijatelja rečenicu: "Tinejdžerski filmovi su sranje, ali obožavam da ih gledam."
Zaista, nikada nisam razmišljao o tim filmovima kao o "ozbiljnim" ostvarenjima, ali sam često hvatao sebe kako uživam gledajući neke iz tog sub-žanra. Mislim da je inicijalna kapisla, koja je pokrenula Holivud da se iz čisto merkantilističkih pobuda pozabavi ovakvim "proizvodima", film Rendala Klejzera "Briljantin" koji je sa propratnim soundtrackom od Džon Travolte i Olivije Njutn Džon napravio planetarne tinejdž mega zvezde.
Doduše, ovaj film i nije bio običan tinejdžerski film, već mjuzikl koji je svoj uspeh kasnije doživeo i na Brodveju.

Osamdesetih godina, snimljeno je jako puno tin komedija, koje su imale šablonski zaplet. Obično se sve svodilo na priču oko toga ko će da smota čirlidersicu; štreber sa dioptrijom od -5 ili retardini ragbista. Čirlidersica je u početku zaljubljena u ragbistu, ali na kraju filma ipak pobeđuje šmokljan, dok čirlidersica doživljava prosvetljene, što po Aristotelovoj poetici, molim lepo, nosi katarzičnost.

Pored tin komedija, neki filmmejkeri iz sveta horora, poput Karpentera, Ves Krejvena ili Rejmija, snimaju horore u kojima su glavni junaci tinejdžeri koje proganja neki psihopata na nekom kampovanju ili slično. Tome je verovatno i svojim literalnim predlošcima doprineo i Stiven King čiji su junaci najčešće tinejdžeri.

Elem, meni lično se nije dopao talas koji je parodirao taj žanr, jer naprosto gajim duboki prezir prema parodijama.(mislim na Američke pite i sl.)

Kako bilo, tinejdž filmovi su definitivno jedan od Pop fenomena XX veka i mislim da bi njihovo ignorisanje u našem mikrokosmosu predstavljalo filmofilsko slepilo.

Priznajte da volite i ovakve filmove. Recite koji su vaši favoriti. Nemoguće je da uživate samo dok gledate Bergmana ili Bertolučija.


MOJA LISTA: TOP TEENAGE FIVE
1.Briljantin-Rendal Klejzer http://www.imdb.com/title/tt0077631/
2.Poslednja američka devica-Baz Dejvidson http://www.imdb.com/title/tt0084234/
3.Autsajderi-F.F.Kopola http://www.imdb.com/title/tt0086066/
4.Ne možeš mi kupiti ljubav-Stiv Raš http://www.imdb.com/title/tt0092718/
5.Some Kind of Wonderful -Hauard Duč http://www.imdb.com/title/tt0094006/

2 коментара:


  1. Parodija je "žanr bogova". Aristofan je rodonačelnik. To je gimnastika duha. Parodiraju se samo ozbiljne stvari i ozbiljni događaji koji imaju uticaja na um i društvo. Moj omiljeni žanr. Sjetimo se braće Marks! Zakon.

    Inače, Oliviju Nutn Dzon sam veoma gotivio. Jeste bila starija, ali ja sam bio sasvim mlad. :) A imale je i lijepe oči. Na koje uvijek padam. Oči su kobne za mene.

    ОдговориИзбриши